Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудният глас на Магдалена Морарова и песните от родното и́ Банско

Снимка: архив
Тази година отбелязваме 90 лета от рождението на Магдалена Морарова – изпълнителката на емблематичната народна песен „Петруно, пиле шарено“, която и до днес пеят и знаят всички българи. Певицата е оставила огромен брой оригинални и неповторими песни във фонда на БНР.

Родена е в Банско, в полите на Пирин планина. Наследила е таланта и знанието си за пиринската песен от своя баща Димитър Герин. Той свирел много добре на кавал, пищялка и тамбура, а певческият му репертоар бил изключително богат. Съчинявал и песни в стила на банскалийския фолклор. Магдалена пеела от дете, но стигнала до голямата сцена сравнително късно – около 30-ата си година. Фолклористът Иван Качулев чува нейни изпълнения на фестивал в Русе. Впечатлен от таланта ѝ, веднага я препоръчва на колегите си от Българското национално радио. За първи път гласът ѝ прозвучава в ефира на нашата медия през 1957 г. Сред песните, с които се явила на предварителното прослушване, била "Окол Плевен" – посветена на обсадата на Плевен и станала много популярна, благодарение на изключителната ѝ вокална дарба и емоционално изпълнение.

Магдалена Морарова става известна с още редица прекрасни песни – „Грозде ли са твоите очи“, „Тече вода студена“, „Седнало е Джоре дос“…

В началото на 60-те години на м. в. тя започва активна концертна дейност с големи певци като Борис Машалов и Иван Пановски. Около две десетилетия пътува с популярните по онова време фолклорни групи по села и градове, в България и чужбина. Прави и много записи за БНР, издава няколко дългосвирещи плочи, снима филми в БНТ. Песните ѝ са обработени от композитори, които използват средствата на класическата хармония, адаптирайки ги към фолклорната мелодика. Това е цяло направление в нашата музикална история – сценичното претворяване на народните песни. За съжаление, не разполагаме с необработени песни на голямата народна изпълнителка.

Магдалена Морарова си отива от този свят през 2009 г., но творчеството ѝ е живо и звучи в националния ефир, за да помним чудния ѝ пирински глас и хубавите песни от родното ѝ Банско.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15