Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудният глас на Магдалена Морарова и песните от родното и́ Банско

Снимка: архив
Тази година отбелязваме 90 лета от рождението на Магдалена Морарова – изпълнителката на емблематичната народна песен „Петруно, пиле шарено“, която и до днес пеят и знаят всички българи. Певицата е оставила огромен брой оригинални и неповторими песни във фонда на БНР.

Родена е в Банско, в полите на Пирин планина. Наследила е таланта и знанието си за пиринската песен от своя баща Димитър Герин. Той свирел много добре на кавал, пищялка и тамбура, а певческият му репертоар бил изключително богат. Съчинявал и песни в стила на банскалийския фолклор. Магдалена пеела от дете, но стигнала до голямата сцена сравнително късно – около 30-ата си година. Фолклористът Иван Качулев чува нейни изпълнения на фестивал в Русе. Впечатлен от таланта ѝ, веднага я препоръчва на колегите си от Българското национално радио. За първи път гласът ѝ прозвучава в ефира на нашата медия през 1957 г. Сред песните, с които се явила на предварителното прослушване, била "Окол Плевен" – посветена на обсадата на Плевен и станала много популярна, благодарение на изключителната ѝ вокална дарба и емоционално изпълнение.

Магдалена Морарова става известна с още редица прекрасни песни – „Грозде ли са твоите очи“, „Тече вода студена“, „Седнало е Джоре дос“…

В началото на 60-те години на м. в. тя започва активна концертна дейност с големи певци като Борис Машалов и Иван Пановски. Около две десетилетия пътува с популярните по онова време фолклорни групи по села и градове, в България и чужбина. Прави и много записи за БНР, издава няколко дългосвирещи плочи, снима филми в БНТ. Песните ѝ са обработени от композитори, които използват средствата на класическата хармония, адаптирайки ги към фолклорната мелодика. Това е цяло направление в нашата музикална история – сценичното претворяване на народните песни. За съжаление, не разполагаме с необработени песни на голямата народна изпълнителка.

Магдалена Морарова си отива от този свят през 2009 г., но творчеството ѝ е живо и звучи в националния ефир, за да помним чудния ѝ пирински глас и хубавите песни от родното ѝ Банско.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15