Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е нормално да си толерантен

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Тази година по време на шествието Sofia Pride паметникът на Съветската армия осъмна, окичен със знамето на толерантността. Като видях това, веднага се сетих за статия от мрежата, която беше публикувана миналата година, но публикувана отново и тази, малко преди гей парада в София. Със заглавие „Настроения срещу военния парад: Толерантни сме, но не бива пред децата!”, публикацията от шегаджийския сайт описва настроенията на средностатистически софиянци срещу военните паради и изказванията им от сорта на „Не ме разбирайте погрешно. Имам приятели военни, нямам нищо против тях.”, „Мнозина считат, че военните имат достатъчно права и са приети в социума добре, заради което е излишно да парадират по улиците” и „Всеки може да бъде какъвто си иска в работното си време. Но тези демонстрации се виждат и от деца.Това е извращение!”. Забавно е за мен от две страни – абсурдна ситуация, описана по ироничен начин, посолена с грам истина от една страна, а от друга – десетки коментари под статията на хора, със запалени от яд клавиатури, които защитават военните. Може би в това е чарът.

СнимкаНо да се върнем към Sofia Pride. Ако заменим думата „военен” от предните изречения с „хомосексуален”, тези изказвания едно към едно излязоха от устата на поддръжниците на „анти-гей” шествието, което тази година се проведе под наслова „Да запазим децата от разврат”. Доста извратен беше тазгодишният прайд, ако усмихнатите хора, поп музиката, танците, доброто настроение, желанието за повече толерантност, веенето на флагчета и шарените блузи се смятат за недопустими за невинните детски очи. А прайдът беше пълен с деца и нито едно от тях не изглеждаше смутено или притеснено. Присъстващите бяха хора на всякакви възрасти и с различна сексуални ориентации.

СнимкаНеприемлива за мен беше само „жената-лепенка“, която носеше само панталон, а вместо блуза беше „облякла” късчета изолирбанд. Естетически ужасяваща, тя явно изрази себе си. Все пак това беше част от идеята на шествието. И така за 9-и път правозащитното шествие Sofia Pride заля софийските улици с цветна река от хора, деца, кучета и знамена, предвождани от диско камион.

СнимкаОбстановката беше весела и наистина позитивна. В същото време наблизо гневното анти-шествие се опитваше да „запази морала на българското семейство и деца, без да допуска поругаване на българските християнски традиции“. Набързо-надраскан плакат гласеше също „Не бъди толерантен, бъди нормален“. Стената от полицаи обаче се оказа твърде дебела за пробиване и до огромни конфликти не се стигна – няколко напръскани с цветен спрей и няколко обидени делиха скамейка в районното по-късно същата вечер.

СнимкаЗа да не дискриминирам анти-шествениците, разгледах и тяхната страница, от която събираха подкрепление. Освен портретите на български писатели и революционери, там фигурират основно големи надписи,  описващи велосипедна част с 5 букви и нападателни обиди под всеки коментар, защитаващ гей прайда – например (без ред.)  „Ти внимавай содомит, да не ти трябва доктор“. Контра-шествието беше още по-разгневено, защото тазгодишният парад, подкрепящ лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транссексуалните и различните по някакъв признак хора, съвпадна със Задушница. По повод на това съвпадение, в специално обръщение преди парада патриархът на БПЦ Неофит отбеляза, че На 18 юни – Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот."

СнимкаИ докато воините от Съветската армия държаха флага на толерантността, прайдърите почетоха с минута мълчание жертвите на атентата в Орландо.

А след това празненството продължи.

СнимкаДали заради засиленото полицейско присъствие, жегата, или защото куче, което лае много, не смее да хапе, до нещо много сериозно като сблъсък между двете групи хора не се стигна.

Sofia Pride на мен донесе само позитивни емоции тази година, но силно се надявам изолирбанд облеклото да не дойде на мода никога.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Министерство на културата и туризма на Република Северна Македония

България и Северна Македония ще продължат съвместния културен календар

В Министерството на културата и туризма в Северна Македония посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и новият министър Зоран Лютков са обсъдили доброто сътрудничество и обмен на проекти във всички областта на културата, съобщават от македонското..

публикувано на 17.07.24 в 12:13
Пламен Димитров

2615 лева е минималната издръжка на тричленно семейство за един месец

Нужният месечен доход за издръжка живота на тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години е 2615 лв. към месец юни, сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ. За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ..

публикувано на 17.07.24 в 11:11
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България отбелязва 187 години от рождението на Васил Левски

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски. На 18 юли тази година България ще отбележи 187 години от неговото..

публикувано на 17.07.24 в 10:10