Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоахим Гаук в София: Миналото оставя своя траен отпечатък върху настоящето

БНР Новини
Росен Плевнелиев връчи на Йоахим Гаук най-високото българско отличие - орден "Стара планина" с лента. От своя страна българският президент бе удостоен с "Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия".
Снимка: БГНЕС

В деня преди референдума във Великобритания за или против ЕС в София прозвуча оптимизъм от думите на германския президент Йоахим Гаук: „Независимо от изхода на референдума, той ще мотивира убедените европейци и демократи да върнат вярата на хората в европейските ценности.“ Федералният президент пристигна на тридневно официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев. Основните теми на разговорите бяха двустранните икономически отношения и сигурността в Европа в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Наред с двустранните отношения и сигурността в Европа, 76годишният пастор, известен дисидент в бившата ГДР, постави още един акцент по време визитата си в България – осмислянето на комунистическия режим.

„Миналото оставя своя траен отпечатък върху настоящето. Германският народ извървя болезнения път до убеждението, че трябва да осмислиш собствените си грешки и вина по време на тоталитарния режим. Ако България търси помощ и иска да почерпи от нашия опит, то ние сме готови да помогнем“ – заяви Йоахим Гаук след разговорите си с Росен Плевнелиев.

От своя страна българският президент подчерта дългогодишните добри отношения между двете страни, а статистиката го потвърждава: Германия е най-важният и най-големият търговско-икономически партньор на България с рекорден стокообмен през 2015 г. от 6,3 млрд евро и 4-о място сред чуждестранните инвеститори с 2,6 млрд. евро инвестиции.

С Германия отстояваме европейските ценности и вярваме, че единственият правилен отговор на съвременните предизвикателства е общоевропейският отговор за повече интеграция, сътрудничество и върховенство на правилата, а не на силата и на интересите – заяви Плевнелиев. В условията на предизвикателствата пред сигурността в Европа днес от жизнено важно значение е сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността. Уверени сме, че срещата на върха на НАТО ще демонстрира единството и способността на НАТО да гарантира сигурността и колективната отбрана на всички съюзници, в т. ч и на държавите по източния и южния фланг.

Според българския президент, от особена важност за сигурността на Европа е бързото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, а отговорът на германския президент беше еднозначен: ЕС очаква от страната ни укрепване на правовата държава, защото членството в Шенгенското пространство не е само технически въпрос.

За нас е притеснително, че непредвидимите действие в Източна Европа ни карат да се замисляме още по-интензивно за ролята на НАТО – продължи федералният президент. Алиансът трябва да следи внимателно не само североизточна Европа, но и Югоизтока. А това убягва на някои западноевропейски страни и техните общества. Необходимо е обществеността в Централна и Западна Европа да се информира за актуалната ситуация в България, тъй като очевидно става дума за пропуск в знанията ни.

Неминуемо, днешният референдум във Великобритания беше сред акцентите в разговорите на двамата президенти. Като убедени европейци гледаме с надежда, но и с притеснение към Обединеното кралство и бихме се радвали, ако този референдум не накара и други страни от ЕС да поставят под въпрос членството си – каза Йоахим Гаук, и продължи:

Особено проевропейските държави, които вярват в обединена Европа, трябва сега, когато изживяваме фаза на недоверие в европейската идея, да си сътрудничим още по-тясно. Искаме и трябва да се противопоставим на популистките движения, които се съмняват в европейския проект. Макар и да са все още малко на брой, те успяват да прелъстят много хора. Срещу тези популисти трябва да се изправят както политиците, така и гражданските общества.

ЕС е единствената рецепта за мир в Европа и съм сигурен, че референдумът във Великобритания ще бъде успешен – заяви от своя страна българският държавен глава, и посочи:

Аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си зададе въпроса, че се взима историческо решение и това историческо решение носи със себе си своите последствия. Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство си дават сметка и дано си дават сметка какво е ЕС. Референдумът във Великобритания ще даде тази нова доза доверие на всички нас, за да може този уникален проект за мир в Европа и по света да продължи и да помага на всяка една от нациите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12