Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Това сме ние балканджиите – пеем, танцуваме, веселим се и се опитваме да съхраним българското”

„Балкански събор на българската песен“ в Априлци

Снимка: личен архивВ сърцето на Средния Балкан, в подножието на Старопланинската верига, с изглед към  живописните върхове Ботев и Марагидик се намира чудното градче Априлци. А в квартал „Острец” е читалище „Бъдеще-1894 г.”, което преди дни беше домакин на „Балкански събор на българската песен”. За шестнадесети път фолклорният празник събира самодейни състави и солисти от двете страни на Балкана. Датата на събитието винаги е около  Еньовден – 24 юни, като своеобразен израз на радостта от невероятното разнообразие на билките и бистрите балкански извори, с които природата е дарила местните хора. Има предание, че тук расте тайно омайно биле за здравословен начин на живот и лек за различни болести.



От две години Балканският събор има конкурсен характер в три категории и две възрастови групи. Велиана Ангелова – секретар и библиотекар на читалището в кв. Острец, главен организатор и двигател на събитието, разказва как в годините реализира и обогатява първоначалната идея на събора. В началото на разговора ни тя обяви специалните награди от конкурсната програма на последното издание: Голямата награда на събитието за тази година е за читалище „Надежда-1925 г.” – с. Туркинча, община Дряново, за великолепното изпълнение на камерна инструментална група „Болярско настроение”, трио „Болярки”, невероятния гъдулар Даниел Йорданов, индивидуалните и дуетните изпълнения на: Калина Друмева, Златимира Стефанова и Мариела Цонева. Всички с ръководител Митко Димитров. Специалната награда на журито бе присъдена на певческа група „Богдан Крачунов” – с. Дойренци, община Ловеч с ръководител Михаил Радев, а специалната награда на организаторите и нашето читалище е за съставите на читалище „Възраждане-1908 г.” – с. Българско Сливово, община Свищов и невероятните женска певческа група, мъжка певческа група, детски танцов състав и танцов състав „Северняче” с ръководител Павлина Русева. Според моето скромно мнение, това беше съборът на най–високо ниво и може би на журито беше изключително трудно да присъди тези награди, защото всички бяха великолепни. Ние сме балканджии, пазим фолклора и българската душевност. Преди 16 години решихме да създадем една такава среща на българското и българщината. Мисля, че се получи. С всяка изминала година сме все по-доволни, защото идват все по-добри колективи. Започнахме като регионален събор, а вече е национален. Основен организатор е читалище „Бъдеще-1894г.” – най-старото духовно огнище в котловината на Априлци. На празника откриваме и туристическото лято в Априлци, защото сме курортен център, все повече харесван от гости от страната и чужбина. Това сме ние балканджиите – пеем, танцуваме, веселим се и се опитваме да съхраним българското.
Тази година у нас се отбелязва 160-годишнина от създаването на първото българско читалище – в Свищов. Нека не забравяме, че благодарение на широката читалищна мрежа в цялата страна, през Възраждането у нас процъфтяват просвета, култура, образование. Българските читалища са уникални културни институции, достъпни за всички поколения българи. Те отварят прозорец към световното познание и културните образци във всички сфери на изкуствата. Читалището, на което е председател г-жа Ангелова, също е многолетно:

Нашето читалище в Априлци е създадено в далечната 1894 г. и е продължило с  библиотечна дейност, обучения в кръжоци, клубове по интереси. Предлагаме три постоянни изложби. Етнографската представя местните майстори на художествени занаяти – знаете, районът е свързан с керамика, дърворезба. Имаме постоянна картинна галерия. Към читалището функционира фолклорна група „Българи” с художествен ръководител Мария Кокошарова, която свири на тамбура. Изпълняваме автентичен местен фолклор, опитваме се да съхраним това, което е останало от нашите деди. Също имаме  група за поп музика, театрална трупа, танцова трупа за народни хора с ръководител Росица Христова, комедийна група, клубове по тенис на маса, кръжоци по керамика, бронзолеене, дърворезба. Опитваме се да съхраним местните занаяти. Читалището е притегателен център за всички възрасти. Искам да вмъкна още нещо за нашия събор. Тази година имахме участници на възраст от 4 до 86 години. Много пъстра палитра от възрасти, стилове на изпълнение. Изключително е приятно, че успяхме да предадем и на мъничките деца любовта към българските песни, танци, което е прекрасно.

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30