Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на…

Гери Турийска и нейният приказен свят

БНР Новини

Гери Турийска впечатлява веднага с лъчезарната си усмивка, зад която се крие енергична личност. Доказва ни, че можеш да носиш много дини под една мишница и то доста успешно. Гери е автор на голяма част от текстовете на музикалните хитове от радиоефира, вокалист е в група Rubikub, пише поезия, поддържа собствен блог, създател е на популярната „Пощенска кутия за приказки“, а отскоро е и майка на прекрасно момиченце. Тази година кутията празнува своя шести рожден ден, а започва сякаш на шега. Проектът е вдъхновен от  роман, съставен от любовни писма между мъж и жена, чиито автори са Гери и поетът Стоян Динков. Младата авторка кани свои близки и приятели да напишат по едно любовно писмо и да го пуснат в червената пощенска кутия. Част от писмата, повечето от които анонимни, са прочетени в столично заведение от български музиканти, актьори и журналисти. Аудиторията е скромна, но идеята наистина завладява сърцата на хората и днес стотици се събират заедно, за да се насладят на културното мероприятие. Историите най-често са хумористични, но Гери признава, че се е случвало и да поплачат.

СнимкаПродължаваме с пълна сила вече толкова много време. Най-много ми харесва, че хора от публиката ми казват „Аз от самото начало съм с вас“. Имаме твърда аудитория, на която не й е омръзнало, значи правим нещата както трябва. Не са еднообразни. Вече авторите не са анонимни. Престрашиха се с времето, видяха, че им се получава. Започнаха да си признават истинските имена. Имахме един автор – Стефка Килиманджаро, очевидно измислено име, която след третия прочит ми каза „Вече е време да кажа коя съм, харесва ми славата, искам я за себе си – разказва Гери.

„Пощенската кутия за приказки“ е доказателство, че всеки човек, независимо с какво се занимава, може да се превърне в писател. Никола Крумов дебютира с кутията и вече е любимец на посетителите, като даже наскоро издава книгата „Дневник от панелните блокове“.

Според Гери българинът е все още леко срамежлив, когато става дума за секс, затова тя реализира „Пощенска кутия за мръсни приказки“, в която всеки може да разкаже еротична история от личния си живот или фантазията си. Учудващо, или не съвсем, в момента „мръсните“ приказки се радват даже на по-голяма аудитория от „обикновените“.

Като текстописец Гери се вдъхновява от артиста, за когото пише и споделя, че в последните години българската музика се възражда - има нови и свежи изпълнители на сцената, а публиката се завръща в клубовете. Като автор обаче Турийска признава, че е и ревнива.

Имах период, в който покрай текстовете за песни за други хора започнах да измислям неща, които си ревнувах и не исках да ги давам на никого. Те се натрупаха. Казах си „Пея вярно, ще ги изпълня сама“,ако не стане – голяма работа. Истината е, че през 2010 година, когато създадохме група Rubikub, изобщо не бях готова. В процеса на свирене и студийни записи научих доста неща. Повече от 10 години съм била наблюдател на студийна работа, знам как се правят песни и през какви емоции преминават изпълнителите, докато записват, знам как се чувстват на концерт. Но когато го изживяваш от първо лице, нещата са страшно различни. Тези примери не ти вършат работа. Трябва да си научиш собствените уроци – казва Турийска.

Поезия Гери пише от малка, а до момента в блога й има публикувани около 600 произведения.

Пиша по така наречения „поток на мисълта“. Нямам никаква идея, какво ще напиша. Усещам настроението за писане и сядам. Обикновено това се случва в малките часове на нощта. Предпочитам да съм сама и да е много тихо, което е трудно, когато си майка. Покрай текстовете за песни разбрах, че музата може да се предизвика. Писала съм на най-шумните места – в автобуса, в колата, на спирката, в парка. Белият лист не е толкова страшен. След време разбираш, че ти контролираш тази енергия. Крайният срок е най-голямата муза. Така е и с пощенската кутия– в последните три дни получавам 90% от писмата – споделя Гери.

След толкова изчетени приказки от пощенската кутия, Гери е щастлива, когато среща принца на мечтите си – Ясен Козев. Сега двамата отглеждат заедно дъщеричката си Аника и работят по общи проекти. Любовта между майка и дете е безусловна – усмихва се младата майка.

И макар хората да се чудят как е възможно да съчетаваш толкова много задачи в един ден, Гери е намерила ключа към успеха, а той за нея е организацията – Има време за всичко в моя ден – казва тя.

СнимкаАко до сега не сте присъствали на „Пощенска кутия за приказки“, днес може да поправите тази грешка от 19 часа в лятното кино Onemore. Темата на днешната кутия е „Златната рибка”.


Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29