Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Black Sea View – един нестандартен поглед към Българското Черноморие

БНР Новини
Снимка: www.blackseaview.bg

Black Sea View  e един уникален проект, чийто автор и фотограф е Марин Каравелов. За първи път се показва цялото крайбрежие на една държава от най-северната до най-южната точка в една мащабна снимка, която се състои от 25 000 отделни снимки с обща резолюция 900 гигапиксела.

СнимкаТози прекрасен проект успява да събере лавинообразно няколко млади хора, които да споделят емоциите си в неговата реализация. Едва ли можем да си представим колко труд и усилия са вложени, колко безсънни нощи… Стоян Стоянов е поканен да се присъедини, като маркетинг-мениджър. Той завършва Националното училище за изящни изкуства, учи езици и се дипломира  по специалността „Международни икономически отношения и бизнес администрация”, за да са „спокойни” в семейството, както сам се изразява. Стоян е сертифициран водолаз и запален фотограф. За 31-годишната си възраст не си е губил времето. Той споделя:

Снимка

СнимкаПроектът е уникален по рода си и няма аналог в този мащаб. Снимката има обща резолюция на 360 градуса панорама, направена с дрон. Това ви позволява да видите какво има наоколо, къде точно се намира вашият хотел, къде да разпънете палатката си. Когато човек иска набързо да види нещо, той ползва Интернет. Успяхме да предоставим възможност и на младите и на по-възрастните хора да направят виртуална разходка по родното Черноморие, разказва Стоян.

В този проект Марин Каравелов влага собствени средства, за да реализира  идеята си. В началото мнозина са смятали, че трудно би успял да се справи, тъй като няма софтуер, който да сглоби такава снимка.  В това със своите умения му помагат графичните дизайнери, които работят над 500 часа в продължение на повече от година. Всяка снимка е заснета по GPS координати и може да се надгражда чрез ново заснемане, ако някъде има промени.  Интересното е, че снимките се правени от лодка от водата към  брега на разстояние до 250 м. На  30-метрова мачта  алпинист специално прикрепва камера на жироскопична система, която неутрализира влиянието на вълните върху лодката. В процеса на снимане екипът среща много трудности. 30% от снимките са направени от лодката, останалото е заснето от мотоделтапланер. Но и там не липсват инциденти… Вълнуващ момент за снимачния екип е било вдигането на малкия дрон във въздуха, когато опитното око на фотографа трябва да намери перфектната точка, от която да покаже най-красивата част от дадена локация.

СнимкаВ сайта на Black Sea View можете да разгледате архитектурни паметници, забележителности, природни дадености, които ни отличават и показват колко е красиво българското крайбрежие. Според Стоян трябва да се абстрахираме от информацията, с която ни заливат медиите, за презастрояване на  Черноморието, мръсна вода и т.н. Напоследък той забелязва положителни промени, като например добра организация от страна на концесионерите при поддръжката на плажовете и все повече доволни от обслужването български летовници. Вероятно, работещите в туристическия сектор са си взели поука от известния отлив на клиенти от България през последните години поради липса на по-специално внимание към тях. Проектът Black Sea View  е добър партньор на българския туризъм. Поради мащаба на проекта, създателите ще кандидатстват в книгата на рекордите на Гинес. Още  любопитни неща за проекта, както се казва от „кухнята“, ни разказва Стоян:

СнимкаТози проект следва да бъде представен в гр. Бургас в една панорамна снимка, дълга над 1 км на атрактивна инсталация дълга 6 м и висока 2,40 м, изградена на принципа на магнетофона. Две огромни тежки ролки, или конструктивно наречени валове, преместват цялото изображение. Заставате пред тази голяма снимка, която бавно се движи и вие се наслаждавате на цялото Черноморие. До момента имаме над 70% завършен кадър. Целта ни е до 31 октомври, когато се отбелязва Денят на Черно море, това да бъде поздрав към всички, които го обичат и ценят. За мен фотографията е инструмент, който показва и помага на хората да открият красивото, да го съхранят и да бъдат по уверени в себе си, да оценят, че и ние имаме хубави неща, с които да се гордеем. Това, което се случва през последните години, е точно липса на морални ценности, култура и вяра. Бих искал повече хора да повярват, че все още българското Черноморие е красиво, да го разгледат и видят от друга гледна точка, споделя своето послание Стоян Стоянов.

Снимка: blackseaview.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05