Началото е през 2006 година с първия биомагазин в София. Съсобственичката е Анита Класанова, която дотогава е плувала във водите на модата и на графичния дизайн. Днес тя е една от 100-те най-успешни основателки на стартъпи според немското издание The Hundert, а корпоративният сайт на компанията й е най-добрият в България за 2016 година според Forbes.
Аз няколко пъти сменям професията си. И всяко нещо, с което съм се занимавала е допринесло за следващото. То пък се е оказало най-правилното в конкретния момент. За мен е важно е да правим това, с което искаме да се занимаваме – тогава можем да постигнем добри резултати. Аз започнах с мода и установих, че това не е моето призвание. После се ориентирах към графичния дизайн. Той пък много ме затвори пред компютъра.
Както се случва при много жени, бременността и майчинството са време, в което Анита Класанова преосмисля своя начин на живот, отношението към себе си и към останалите. Решава да се храни по-здравословно, за да се чувства по-енергична и пълноценна. Стъпката се оказва важна за семейството й – със съпруга й Калин усещат положителния ефект от промяната и са готови да споделят опит и идеи. Така се появява магазинът за биопродукти. Следващото предизвикателство е сладкарството.
Аз нямах никакъв опит в бранша, като изключим факта, че в детството ми помагах много в семейния ресторант. Оказа се, че това е било много важно – аз знаех какво е собствен бизнес, какво е дисциплина и отговорност. Започнах сама да се уча, да се ровя из блогове, да търся рецепти, да експериментирам. Търсех алтернатива на десертите с много захар, брашно и един куп други съставки, които не исках да използвам в моите продукти.
Фурми, бадеми, какао на зърна и какао на прах – това са съставките, посочени на етикета на едно от суровите десертчета Roo’bar, сътворени от Анита Класанова. Те могат да се купят в магазини в Европа, Азия, Америка, Австралия, дори и в Африка. Всъщност те са най-популярните продукти на компанията и представляват варианти на любимото на Анита брауни. Принципът е: малко съставки, качествен произход. Търсенето на нови, по-здравословни алтернативи, продължава, защото успехът винаги мотивира.
Харесва ми това чувство, че споделям и правя добро за останалите. И когато ми казват „много е вкусно“, без дори да знаят, че там няма захар и глутен, че десертчето е веган, че всички продукти са качествени, разбирам че всичко това е важно. И все пак онова, което кара хората да опитат нещо ново и различно, е вкусът.
Една среща е достатъчна, за да разбера, че Анита е щастлив човек. Няма как големите успехи да идват наготово. Ясно е, че вложените работа и усилия са огромни. Може би разковничето на положителните резултати се крие в добрата мотивация?
Мисля, че вдъхновението ми идва от моите деца. Защото за тях давам чудесен пример как една мечта може да се превърне в действителност. Те са много горди от успеха на Roo’bar и постоянно ми показват местата, на които се виждат продуктите ни. Особено когато пътуваме в Германия, виждат навсякъде нашия бранд – това им дава крилете и свободата да мечтаят, да имат въображението. Разбират, че ако искат да постигнат мечтите си, само трябва да ги следват, да положат усилия и да са постоянни. И така те могат да станат част от живота им.
Снимки: личен архив
БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..
Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе на 14 и 15 юни в Сливен. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието Деян Стратев, който напомни, че породата Ил дьо Франс е една от двете специализирани месодайни породи в..
За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..
Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение..
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места,..
На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението..