Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът на „Мърфис Мисфитс”: Всеки трябва да опита ръгби

БНР Новини
Снимка: murphysmisfits.org

Вероятно има хора, които ще се изненадат, че в България се играе ръгби. Но в страната има ентусиасти и атлети, за които ръгбито е страст, която заслужава всеотдайност. Те правят всичко по силите си, за да популяризират играта и да накарат повече хора да се докоснат до елипсовидната топка.

Играта ръгби е измислена в Англия в началото на 19-ти век, но в България е представена век по-късно. През 30-те години на 20-ти век ръгби напредва бавно, а първото първенство се провежда едва през 1959 година. Днес в България има повече от 40 клуба по ръгби, като някои са част от Българската федерация по ръгби, а други съществуват изцяло на аматьорски принцип. Въпреки недостига на средства и терени за игра, спортът продължава развитието си.

Научихме повече за тази интересна игра от Стефан Дойчев – президент на ръгби клуб Murphy’s Misfits („Мърфис Мисфитс”), а в същото време и капитан на мъжкия отбор.Клубът е основан през пролетта на 2002 година, когато в ирландски пъб в София новозеландецът Мъри Те Хуки предлага на група свои приятели да поиграят ръгби като ги убеждава, че възрастта не е от значение. Всичко започва почти на шега, но скоро нови хора проявяват желание да се включат в тренировките. Днес Murphy’s Misfits е сериозен клуб с устав, управителен съвет, лого и т.н. През годините отборът е включвал играчи от най-различни краища на света – хора с различни професии, които работят и живеят в София. Ядрото на клуба сега се състои предимно от българи, но отборът си остава интернационален . Това не е само спортен, но и социален клуб, в който приятелството, уважението и забавлението са неотменна част от атмосферата. 


Попитахме Стефан Дойчев какъв е интересът към английската игра в България?

Определено когато има събитие от световен мащаб като световно първенство или Турнирът на шестте нации (Six Nations Championship), който включва най-добрите европейски отбори, има много по-голяма аудитория и повече хора започват да се интересуват от спорта. Съответно има и повече желаещи да се включат в тренировките. Важно е да се разбере, че това не е американски футбол, защото има разлика между двата спорта. Друго важно нещо е съществуването на строги правила, които предпазват играчите. Ръгбито може да изглежда агресивно или опасно, но контузиите не са по-чести от тези в други спортове. Децата също са добре дошли и свикват много лесно с играта. Ние провеждаме занимания с група деца и ги запознаваме с ръгби. Всеки един е добре дошъл да опита ръгби, без значение от ръст, възраст, или пол. Имаме дори и момиче в отбора.

Мотото на Мърфис Мисфитс е „Rugby is the Source“ („Ръгби е изворът”) – израз, заимстван от културата на сърфистите. Смисълът му е поставяне на дадения спорт като основа за изграждане на непреходни човешки ценности и като извор на приятелство и уважение. Според „Мърфис Мисфитс”, това в много голяма степен е валидно за ръгбито. Сплотеността в отборите е една от особеностите на играта, които привличат верни почитатели. Този атлетичен спорт развива многобройни качества като самодисциплина, решителност, отборен дух и има цялостно положително влияние върху физиката и психиката на човека.


Въпреки дългогодишната си история, ръгбито и до днес успява да съхрани некомерсиалните си принципи, особено в България. В света до 1995 г. този спорт се практикува само на аматьорско равнище, а едва след това тръгва по-пътя на професионалните .

В олимпийските игри ръгби е включван досега през 1900, 1908, 1920 и 1924 година. На олимпиадата в Рио през това лято играта се завръща във формат ръгби 7, като 12 национални мъжки и женски отбора ще се борят за златото. Ръгби 7 е по-кратка и динамична версия на играта, със седем играчи в отбор и 7-минутни полувремена.

Милиони зрители по целия свят ще гледат ръгби по време на олимпиадата и атрактивните мачове вероятно ще мотивират някого в България да посети тренировка по ръгби за първи път. Стефан Дойчев уверява, че никой няма да си тръгне разочарован и без усмивка:

Преди всичко трябва да имат желание. Не е нужно да знаят каквото и да било за играта. Добре е да харесват бира, защото тя е част от традициите на ръгбито. Важно е също човек да може да се забавлява, а отборът ще се погрижи за останалото. Няма човек, който да е дошъл с желание за игра и да не му е дадена тази възможност. Това е един от основните принципи в идеологията на „Мърфис Мисфитс”.

Всеки, който не е играл ръгби досега, трябва да знае и за така нареченото трето полувреме, което дава възможност на отбор да вземе реванш за загубата си на терена. Това става след последния съдийски сигнал, когато противниците се превръщат в добри приятели. Победа в третото полувреме може да се постигне с умения за бързо пиене на бира, чрез надпяване или други игри, подходящи за бар.

Снимки: Александър Марков и murphysmisfits.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30