Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Морето в българския поп

Снимка: БУЛФОТО

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за морето в българската поп-музика в последния половин век.

„Море на младостта” е една от песните на Йосиф Цанков и Димитър Василев, с която Лили Иванова се представя на второто издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“  (от 1967 г. конкурса е преименуван на „Златният Орфей“) през 1966 г. Получила едва специалната награда от конкурса, песента се превръща в една от най-популярните  и обичани  песенни балади от репертоара на Лили Иванова.

„Любовта е море“. С тази песен на Петър Ступел и Петър Караангов  изгрява звездата на Лиана Антонова като филмова актриса, защото през 1965 г. тя с огромен успех се снима заедно с немския актьор Манфред Круг  в музикалния филм „Старинната монета“, в който освен нея  записва още 4 песни.

След като напуска „Д2“, Дичо избира самостоятелна кариера и записва поредица от песни, сред които „Сърф, вятър и платно“, с която се представя на конкурса „Бургас и морето“ през 2008 г., с която песен  запазва стиловата си идентичност  на мелоди рока.

„На полугар“ оглави класацията за фолклор, Печелившите този месец са Ана Зайсер – Германия, Марлене Шербурн – САЩ и Наталия Заболотна – Украйна.Те получават диска "Танц на жетварките" на Дико Илиев.


Още от категорията

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър..

публикувано на 23.02.21 в 10:41