Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Морето в българския поп

Снимка: БУЛФОТО

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за морето в българската поп-музика в последния половин век.

„Море на младостта” е една от песните на Йосиф Цанков и Димитър Василев, с която Лили Иванова се представя на второто издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“  (от 1967 г. конкурса е преименуван на „Златният Орфей“) през 1966 г. Получила едва специалната награда от конкурса, песента се превръща в една от най-популярните  и обичани  песенни балади от репертоара на Лили Иванова.

„Любовта е море“. С тази песен на Петър Ступел и Петър Караангов  изгрява звездата на Лиана Антонова като филмова актриса, защото през 1965 г. тя с огромен успех се снима заедно с немския актьор Манфред Круг  в музикалния филм „Старинната монета“, в който освен нея  записва още 4 песни.

След като напуска „Д2“, Дичо избира самостоятелна кариера и записва поредица от песни, сред които „Сърф, вятър и платно“, с която се представя на конкурса „Бургас и морето“ през 2008 г., с която песен  запазва стиловата си идентичност  на мелоди рока.

„На полугар“ оглави класацията за фолклор, Печелившите този месец са Ана Зайсер – Германия, Марлене Шербурн – САЩ и Наталия Заболотна – Украйна.Те получават диска "Танц на жетварките" на Дико Илиев.


Още от категорията

Интеграл на Рахманинов – нов албум и нов голям успех за клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров

„Това е просто великолепно! Тази музика изисква истински виртуози. Генова & Димитров са най-подходящите интерпретатори, направили тези записи като една истинска любовна история. Човек може да чуе това във всеки звук. Пъстро изпълнение,..

публикувано на 28.03.20 в 08:00

Напусна ни Симеон Щерев – един от големите джазмени на България

На 26 март почина проф. Симеон Щерев –Банана – флейтист, педагог и композитор, един от най-големите джаз музиканти на България. Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Започнал като класически музикант, той завършва НМА в София, в класа по флейта..

публикувано на 27.03.20 в 11:59

Коронавирусът отмени европейското турне на певицата Виктория Георгиева

Певицата, избрана да представлява България на Евровизия 2020, отмени европейското си турне, което бе планирано за март и април. "В моменти като този ние трябва да се обединим и да застанем зад опазването на човешкото здраве и живот, които са..

публикувано на 22.03.20 в 08:20