Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Морето в българския поп

Снимка: БУЛФОТО

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за морето в българската поп-музика в последния половин век.

„Море на младостта” е една от песните на Йосиф Цанков и Димитър Василев, с която Лили Иванова се представя на второто издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“  (от 1967 г. конкурса е преименуван на „Златният Орфей“) през 1966 г. Получила едва специалната награда от конкурса, песента се превръща в една от най-популярните  и обичани  песенни балади от репертоара на Лили Иванова.

„Любовта е море“. С тази песен на Петър Ступел и Петър Караангов  изгрява звездата на Лиана Антонова като филмова актриса, защото през 1965 г. тя с огромен успех се снима заедно с немския актьор Манфред Круг  в музикалния филм „Старинната монета“, в който освен нея  записва още 4 песни.

След като напуска „Д2“, Дичо избира самостоятелна кариера и записва поредица от песни, сред които „Сърф, вятър и платно“, с която се представя на конкурса „Бургас и морето“ през 2008 г., с която песен  запазва стиловата си идентичност  на мелоди рока.

„На полугар“ оглави класацията за фолклор, Печелившите този месец са Ана Зайсер – Германия, Марлене Шербурн – САЩ и Наталия Заболотна – Украйна.Те получават диска "Танц на жетварките" на Дико Илиев.


Още от категорията

За многото лица на музиката разказва нов фестивал

С концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков „Звук и цвят, музика и образ“, беше открит фестивалът „Музиката с много лица“ в Музея „Борис Христов“ , на ул. "Цар Самуил" № 43 в София. До 23 ноември фестивалът ще събере творци..

публикувано на 31.10.20 в 12:30

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа .  Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си..

публикувано на 29.10.20 в 19:30

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41