Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвенето се превръща в забавление с Кулинарна академия за деца

БНР Новини

Забързаното ежедневие, многото отговорности и ограничените средства карат немалко родители, когато подхождат към храната, тя да бъде повече „фаст” и по-малко „фууд”. По този начин обаче те дават лош пример на своите деца и дори проведеният експеримент от световноизвестния готвач Джейми Оливър показа, че съвременните американски деца знаят какво е айфон и таблет, но не и как изглеждат суровите карфиол и патладжан.

Снимка

За да не се случи това и у нас, помагат различни кулинарни училища. Едно от тях се провежда тази седмица в София. Задачите му са да възпита гастрономическо знание за хубавата, чиста и прясна храна, усещането на децата за това какво е добра храна и как да я споделят с близките си хора. С напътствията на готвачите от Кулинарна академия HRC малките откриват радостта от готвенето и придобиват умения, които ще им бъдат ценни цял живот.

Снимка

Според Деляна Монева, която е директор на HRC Кулинарна академия, готвещият е свободен и щастлив човек и събуждането на любовта към готвенето у децата от ранна възраст ще им донесе радост и пълнота в живота:

Изначалната цел на всяко едно училище е да възпитава житейски, социални и професионални умения и ние в HRC вярваме, че гастрономическата култура и кулинарните умения са от изключителна важност в нашия живот, пък и в бъдеще в живота на децата ни. Всички искаме да отгледаме здрави, удовлетворени и успешни деца. И това е тясно свързано с нашата култура на хранене. Разбира се, ако успеем да ги запалим по професионалното готвене, още по-добре.

Снимка

В  Кулинарната академия за деца се съчетават забавленията и сериозните знания, за да се поддържа интересът на дечковците. Децата, които участват в августовската академия са на възраст от шест до дванадесет години. Повечето от тях имат училищна подготовка и това е голям плюс за учителите-готвачи, но не е задължително условие.

Снимка

За всеки ден от академията има конкретна тема, свързана с чистата и здравословна храна, добрите хранителни навици и умението да се подрежда маса, да се приготвя и сервира храната и подходящите напитки. Деляна Монева казва, че децата готвят в кухнята на професионалистите като техниката, уредите и рецептите са съобразени с възрастта им. А храната, която те приготвят на място, се консумира след занятията:

Целта ни е освен да се научат да я приготвят, вкъщи след това да си хапнат вкусно и пълноценно. В HRC имаме опит в организирането на формати за готвене за деца на възраст между 4 и 14 г., което до момента сме правили в рамките на половин ден през уикенда. В част от екипа ни имаме деца в предучилищна и училищна възраст и сме наясно с нуждата от адекватни занимания и забавления през ваканциите. Затова решихме детската академия да е през август. Тя ще продължи и през следващите ваканции. В момента капацитетът е изцяло запълнен с група от 20 деца, но през октомври ще имаме възможност да приемаме по две групи по двадесет деца едновременно в новата си база в ж.к. „Хиподрума”.

Снимка

Освен всичко друго, малчуганите проявяват и своята изобретателност в кухнята:

Когато децата не са „обременени” от житейски опит, те са убедени, че няма невъзможни неща и това е прекрасно. В кухнята всичко е възможно, стига да е безопасно и вкусно. Не са ни чужди комбинации като кюфтета с черешов сос например или бисквити, покрити с цветни бонбони, за да се получи глазура, пица с пържени картофи вместо моцарела… Имало е още много забавни комбинации, които съвсем спокойно могат дори да се патентоват!

Снимките са предоставени от организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27