Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да достигнеш до душата на слушателя… и да останеш там – спомен за Любка Рондова

БНР Новини
Снимка: архив

Любка Рондова беше чест гост на Радио България, обичаше нашата програма. Казваше, че след всяко интервю получава многобройни обаждания по телефона и писма от цял свят. Отиде си през март тази година, а днес се навършват осем десетилетия от рождението и́. Нейните приятели и почитатели ще отбележат този ден с почит към живота и́, отдаден на българската народна песен. Четирима от тях споделиха за Радио България спомени и чувства, които пазят от своите контакти с голямата певица.




Издател на всичките и́ солови албуми, Николай Рибаров беше и сред най-близките и́ хора:

Знаем, че тя е един прекрасен изпълнител, популярен – казва той. – Но ми се иска да помним начина, по който тя подбираше и подготвяше песните си. Не само оригиналните фолклорни образци. През последните години Люба доби смелост да напише собствена музика върху народен текст. Или към автентична мелодия от определен регион да създаде текст. Този процес при нея беше безкомпромисен – нещо, което малко хора правят. Лесно е да направиш нов аранжимент на известна песен, наложена от голям изпълнител, и да блеснеш. Трудно е сам да намериш песен, която да направиш известна, „да уцелиш дамара“, както казваше Люба, да достигнеш до душата на хората. А това тя го умееше. Прецизно подреждаше текстовете, записани от различни хора, и когато имаше възможност да издадем нещо, избираше това, което най-много и́ харесва. Не бива да забравяме също, че беше човек образован, изключително ерудиран. Целият и́ живот е свързан с културата – не само като народна певица, а и като служител и сътрудник в държавни и обществени културни организации. Много ми липсва. С нея си говорехме за какво ли не и аз използвах всяка среща, за да науча нещо важно. Винаги разполагаше с много информация – говореше и четеше на няколко езика, слушаше радио на няколко езика. Сега, когато вече я няма, вероятно много хора ще се изкушат да запишат нейните песни. Много ми се иска да го направят така, че, ако тя ги чуе, да се усмихне.




Николай Панайотов е дългогодишен участник в певческия състав на Ансамбъл „Гоце Делчев“, където се запознава с Любка Рондова.

Бяхме семейни приятели, а последните няколко години разговаряхме всеки ден“ – спомня си той. – Любка Рондова е един от най-ярките представители на песните от Егея и защитници на българщината – мисия, която тя изпълни достойно. Дълбока и богата личност, тя винаги е работила за съхраняване на традициите. Историята на живота и́ е известна – родена е в днешна Гърция, в територии, населени по онова време с етнически българи. Заминава като дете бежанец в Полша, после в Чехия, където завършва славянска филология. Семейството се събира в България, а тя постъпва в ансамбъл „Гоце Делчев“ в началото на 60-те години на м.в. Беше душата на ансамбъла, пътувала е на турнета с нас. Имах щастието да бъда близо до нея и съм благодарен на съдбата. Заедно с Николай Рибаров и други приятели подготвяме няколко много хубави инициативи, посветени на голямата певица.




С Любка Рондова се запознах през 2003 г.
– разказва младият народен певец Венцислав Пенев. – Имахме съвместни концерти из България. След това сме се срещали в София, бил съм в дома и́. Тя винаги ми даваше съвети да търся незаписвани образци и да ги включвам в репертоара си. Казваше, че младите трябва да изпълняват непопулярни песни, да ги превръщат в хитове и така да градят собственото си лице. Покани ме да и́ гостувам малко преди да си отиде, искаше да поговорим. Отново ми каза, че много трябва да се внимава за автентичността на текстовете и мелодиите. Преди да си тръгна ми заръча да правя всичко възможно, когато изпълняват нейни песни, да споменават името и́ и непременно да казват, че са от Костурския край.




Ето и емоционалните думи на Юлия Цанкова – дългогодишен водещ на фолклорни предавания в БНР:

За мен това е човек, който носи любов и светлина. Песните и́ са толкова изпълнени с доброта, че внушават това и на слушателя. Тя наистина има един изключителен глас, пее нежно, с много чувство. Аз съм емоционален човек, може би затова я виждам като светлина, като звезда. Когато мисля за нея или слушам нейни песни, много често ми се случва да отправям поглед към небето и да си представям, че тя е с нас, огрява ни със своята светлина, дава ни сила и обич. Коронната песен на Любка Рондова беше „Смиляна“, мисля, че има много момичета, които носят това име. Но те едва ли знаят колко слънчеви послания има в тази песен и колко обич носи тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05