Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възход и падение на българския спорт и случаят „Дънекова”

БНР Новини
Силвия Дънекова: „Ще се боря докрай, за да изчистя името си.”
Снимка: БТА

Стихва еуфорията от дългоочакваните летни олимпийски игри в Рио. Президентът Росен Плевнелиев стисна ръцете на българските медалисти. А медалите за България бяха осигурени от дами: Мирела Демирева със сребро в скока на височина, и бронз – Елица Янкова в борбата и ансамбъла по художествена гимнастика. Така 51-членната българска делегация подели с Венецуела 65-то място по медали. Това е най-слабото класиране на страната ни на олимпийски игри след тези през 1952 г. в Хелзинки, когато България взе един бронзов, и през 2012 г. в Лондон – един бронзов и един сребърен медал.

В миналото са паметни участия като това в Москва през далечната 1980 г., когато България, представена от 271 спортисти, печели 41 медала – 8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови, и завършва 3-та в класацията по медали. Никакъв спорт няма в България, няма и как да има, защото такава е политиката, – констатира в интервю за сайта „Площад Славейков” световноизвестният български сумист Калоян Махлянов – Котоошу. – Успехите в българския спорт не са успехи на държавата, а лични - на спортиста, а средствата, вложени в него, са дадени от неговото семейство”. Олимпиадата от Рио ще запомним с горчилка и покрай една друга история – уличаването на националната ни рекордьорка на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова в употреба на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA) – хормон на растежа, едно от над 5-те хиляди вещества, забранени от Световната антидопингова агенция (WADA). Спортното министерство веднага остро осъди лекоатлетката: Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт!, и уточни: Атлетката бе тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Така атлетката, която твърди, че пробата е манипулирана, на практика е оставена сама да отстоява своята истина. След пристигането си в България тя заяви, че никой от спортното министерство не я е потърсил нито в Рио, нито в България, за да я попита, какво се е случило. На свикана от нея пресконференция Дънекова сподели:

Аз съм на 33 години. За мен спортната кариера след 25 години щеше да приключи след тази Олимпиада. Няма никаква логика сама да приключа кариерата си по този начин. Винаги съм се считала за малък състезател. Не съм велик спортист и никога няма да бъда. Но това не е причина да спра да се боря с една огромна несправедливост. Категорично заявявам, че не съм ползвала забранения препарат.

Разказана от нея, историята изглежда така:

На 26 юни по-малко от месец преди заминаването ми за Рио, на Балканиадата в Питещи, Румъния, ми взеха допинг проба, която беше отрицателна. След това отидох на лагер в спортната база на Белмекен. Това е място, на което постоянно се правят проверки от WADA и нашата антидопингова агенция, така че няма как тогава да съм си сложила този медикамент. На 26 юли влязох в олимпийското село в Рио де Жанейро. Като дългогодишен състезател знам, че на такива форуми проверки се правят непрекъснато. Бях с ясното съзнание, че ще бъда подложена на абсолютен постоянен контрол.

На 30 юли в Олимпийското село й взимат урина и пробата е отрицателна. На 1 август й взимат нова проба кръв и урина. Първата ми проба беше с ниска плътност на урината 1.04. Хапнах, за да се повиши плътността и след два часа дадох нова проба за урина, която беше с нормална плътност 1.06. На 8 август идва писмо, в които се казва, че съм дала положителна допинг проба във втората урина, а първата проба е отрицателна. Казах си, че това не може да бъде истина, разказва Дънекова. Тя иска „Б” проба, която също се оказва положителна, но самата урина е с плътност 1,09. Няма как да се случи да има 3 единици разлика в плътността на урината, която аз давам и която те изваждат за „Б” пробата, смята спортистката:

Има два варианта – или това не е моята урина, или тя не е съхранявана правилно. В двата варианта резултатът е невалиден. Поради тази причина ще се боря докрай да изчистя името си, да покажа, че този резултат и това недопускане до участие е несправедливо.

Тя заяви, че ще заведе дело в Софийски градски съд срещу WADA, Българската федерация по лека атлетика и Българската антидопингова комисия, за да изчисти името си, като представи доказателства, че пробата ѝ е била манипулирана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36