Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартът на новата парламентарна сесия очерта насоките на президентската кампания

БНР Новини
Снимка: БТА

В началото на всяка парламентарна сесия партиите обикновено декларират основните цели, които ще следват до следващата. Тази година есенната сесия предхожда кампания за президентски избори и при откриването й парламентарните сили по-скоро очертаха линиите, които ще следват в надпреварата за нов държавен глава, а не в законодателната дейност. В обществото това се посреща с интерес, защото за разлика от друг път началото на президентската кампания се забавя.

БСП даде да се разбере, че в предизборната борба ще се конфронтира с управляващата ГЕРБ основно във външната политика, която е важен ресор в прерогативите на държавния глава. Социалистите упрекват ГЕРБ за послушание едновременно спрямо ЕС и Турция. В политиката с ЕС основна кауза ще им бъде отмяна на санкциите срещу Русия, а с Турция – отказ от това, както те твърдят, София да се държи като „куриер“ на Анкара в отношенията й с Брюксел във връзка с миграционната криза.

В парламентарния дебат БСП не получи подкрепа за критиките си към политиката на правителството с Турция, а искането й премиерът Борисов да даде обяснения за нея бе отхвърлено. В противовес на критиките за курса към сближаване с режима на Ердоган, ГЕРБ обяви за свой основен приоритет сигурността на границите. В това отношение управляващата партия бе подкрепена от коалиционните си партньори – Патриотичният фронт, управляващото крило на Реформаторския блок и БДЦ.

Съществен нов елемент в политическия дебат внесе ДПС. Миграционният проблем е първостепенно важен и за него, но според движението основният миграционен поток, който управляващите трябва да спрат, е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини. Движението ратува за промяна на политическата конфигурация в страната, която да доведе до стабилно мнозинство, каквото в момента няма. По тази причина то се обявява за "предсрочни парламентарни избори след президентските". По време на парламентарния дебат от БСП не пледираха за предсрочни парламентарни избори, но след него някои представители на партията заявиха, че също са за такива. Вероятно е в предизборната кампания за нов държавен глава тезите на БСП и ДПС да се срещнат, но дали това ще стане и как именно е трудно да се предвиди. На този етап ДПС не казва кого ще подкрепи на президентския вот и твърди, че ще следи внимателно платформите на президентските кандидати и ще спомогне да бъде избран онзи, който е най-близо до националния интерес.

Партия ГЕРБ не приема критиките от ляво и със сигурност ще продължи да отстоява сегашната си линия в отношенията с ЕС и Турция. Още повече, че в деня, в който есенната сесия на парламента стартираше, премиерът Бойко Борисов бе окуражен в телефонен разговор с председателя на  Европейския съвет Доналд Туск да продължи активната си дипломация, проявена при срещите му в Турция и в Германия, за която е критикуван. В деня на откриването на новата парламентарна сения премиерът обяви и решението си лично да поеме управлението на подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз в първата половина на 2018г., която функция досега изпълняваше вицепремиерът Меглена Кунева. Борисов повтори и решението на ГЕРБ да обяви кандидат-президентската си двойка чак в началото на октомври и помоли повече да не го питат дали ще се кандидатира за президент, за да довърши втория си премиерски мандат. Премиерът добави, че  „заради играта“ ще се включи не в сегашните, а в следващите президентски избори, и така демонстрира, че критиките на които е обект не го притесняват и ще продължи досегашната си линия в изпълнителната власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52