Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на майсторския клас на БНР Академия, този път от Албания

БНР Новини
Албанският катер Катери и Радъс /Kateri i Radës като проект на гръцкия скулптор Costas Varotsos в пристанището на Отранто, Италия, с наименование L'Approdo. Opera all'Umanità Migrante /Приземяването. Посвещава се на мигриращото човечество

„Трагедията от Отранто” - така я наричат в Албания. Посветени са й филми, песни, книги, дори опера.

90-те години са тежко и бурно време за албанците. Основните отрасли на икономиката почти не функционират, започнало е разграбването на държавната собственост от бивши партийни функционери. Комунизмът официално е заменен от демокрация. Заради параноята на бившия диктатор Енвер Ходжа цяла Албания е покрита от бункери, в оръжейните складове се пазят огромни количества оръжие. Оръжие за милиарди. Политиците не целят стабилизиране на положението, защото в мътни води риба се лови най-добре. Хората разбират свободата си като възможност да работят в по-богатите европейски държави. Все пак гурбетчийството е традиционен поминък за тях и е едно от нещата, които суровият тоталитарен режим им е отнел. А навън се печели добре. Затова голяма част от населението разполага със средства. Съвсем логична в тази ситуация изглежда появата на финансовите пирамиди.

„Потопяването” е фичър на Йорданка Иванова, който разказва за едно от многото разтърсващи събития в албанската 1997 година - най-тежката в новата история на страната.
Йорданка Иванова
Във фичъра участват свидетели на потопяването на Катери и Радъс. Музикалната картина включва албанската народна песен „Имам една песен да изпея” и песента „Гласове от дъното на морето”, създадена след потопяването.

Още едно произведение, посветено на мигриращото човечество.

Тази събота, в Документално студио.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!