Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел одобрява българския газов хъб, Москва отказва газ

БНР Новини
След явно изразеното нежелание на Москва да доставя газ за България, въпросителните около бъдещия газов хъб стават още повече.
Снимка: архив

Няма да позволим България да бъде заобиколена от газовите трасета, твърдо заяви през току що отминалите празнични дни премиерът Бойко Борисов на международна инвестиционна кръгла маса за любимия му инфраструктурен проект – газов хъб на българския бряг на Черно море. Проектът не е много ясен, въпреки че за него постоянно се говори, особено след провала на газопровода „Южен поток” преди две години, който трябваше да пренася през България газ от Русия за Централна Европа. Тогава България, разчитаща на значителни приходи от транзит, бе принудена от Брюксел, да тръшне вратата на руския „Газпром”, но запази газовите си европейски амбиции, въпреки че е на края на континента и на практика се снабдява с газ единствено от Русия през Украйна.

Преведено на нормален език, газов хъб означава газов разпределителен център, който, първо, има какво да разпределя, и второ – има за кого да го разпределя. България в момента не разполага нито с едното, нито с другото. Няма газ, няма и желаещи да се снабдяват с газ точно от България. Но идеи има и всички те са по-скоро в сферата на добрите намерения без каквито и да било практически и видими мерки за реализацията им. Газ можел да дойде от Азербайджан, от Иран, от Гърция, от Турция и т.н., има вероятност да бъдат открити и газови залежи в българското Черноморие. Да, така е, всичко е възможно, но в конкретния случай всичко това е крайно несигурно и непредвидимо от гледна точка на сроковете за реализация, докато за газовия хъб се говори като за нещо, което ще започне да се строи едва ли не догодина.

Брюксел първоначално гледаше скептично на тези амбиции на България, но ентусиазмът на властите в София изглежда се оказа по-силен от рационалните аргументи и Еврокомисията ще не ще даде подкрепата си, като дори обеща и някакви пари за проекта. В понеделник на конференцията това беше отново потвърдено пред потенциалните чуждестранни инвеститори, дошли да им обяснят какво предвиждат подготвените от българските партньори четири варианта за хъба с приблизителна стойност 1.5 млрд. евро.

Това добре, но в същия ден от далечна Русия отново полъхна хлад и шефът на „Газпром” Алексей Милер на свой ред след министъра на енергетиката Александър Новак безапелационно и без уговорки заяви, че неговата фирма няма намерения да доставя на България газ по дъното на Черно море. Брюксел дава, ама Москва не иска. В този триъгълник София засега отново играе ролята на губещия, като този път само местата на виновните са разменени – сега Москва, а не Брюксел проваля българските планове. Евентуална тристранна среща, за каквато призовава Бойко Борисов, може би променила нещата. Шансовете за провеждането й не са големи след като „Газпром” дори отказа да дойде на инвеститорската среща тези дни, демонстрирайки явна незаинтересованост от българските газови проекти, които без него просто няма как да се случат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10