Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното радио представя: „Детското БНР”

БНР Новини
3
Снимка: БНР

За своята 80 годишна история, Българското национално радио е продуцент на изключително разнообразно и мултижанрово съдържание. Предаванията за деца са важна част от звуковата съкровищница, а първите им записи са направени още от създаването на Българското радио. Още през 1935 година започва да се излъчва първото детско предаване „Час за децата“ с автор и водещ младия композитор Парашкев Хаджиев. С негова помощ за първите си седем години, радиото излъчва над 120 детски радиооперети, създадени по приказки. Днес Националното радио продължава своята образователна мисия сред децата не само чрез ефира си, а и в интернет. На 1 юни тази година радио Бинар пусна 24 часов канал, посветен изцяло на децата, по който звучат песни и приказки, продуцирани единствено от БНР. От 12 септември стартира и новият интернет портал Детското БНР. Какво ще откриете в него, чуйте от Ирина Вълчанова – отговорен редактор на екип „Детски и младежки предавания” в програма „Христо Ботев”:

Старали сме се сайтът да бъде максимално богат. Той дава възможност да бъдат прослушвани предавания от нашата продукция. Там има няколко подкатегории. В менюто „Слушай“ децата могат да открият любимите си поредици – „История на изкуството за деца“, „Музикална кутийка“, където има класическа музика за деца, „От соул до рокендрол“  нова поредица за съвременна музика, водена от Тома Спространов. Чрез менюто „Слушай“ децата имат директен достъп и до музикалния канал, който предоставя 24 часова програма от песни и приказки. Песните са в изпълнение, както на български деца, така и на чужденци. В същото меню се откриват и няколко предавания, свързани с историята на детските предавания. Как те са звучали някога? Имаме място и за новини, където публикуваме какво предстои в нашата програма. Какво се случва в София и в провинцията, коя нова книга могат да прочетат, на кое представление могат да отидат. Ще се стараем да им даваме богата информация. Един детски афиш, който да ги ориентира къде ще им бъде интересно. Там публикуваме и любопитна информация за различни кътчета в България и по света. Имаме секция с видеоматериали. Много от нашите концерти и коледни тържества са заснети от Радио Бинар и ние препращаме към Youtube канала, където децата могат да гледат как се случват нещата по радиото. Децата имат възможност да ни пишат за всичко, което ги вълнува, а имаме и конкурси, които на този етап са свързани с рисунки. Предвидили сме и игри, които ще бъдат допълвани с нови и нови. С други думи, има всичко, което би задържало вниманието на детето и с което то да се забавлява, дори и без да има родител до него.


Освен това, могат да се слушат приказки от класически и съвременни български и чужди автори, както и такива, написани от деца.

Музикалният редактор Елиана Захариева обърна внимание на важен проблем, с който сякаш  вече сме свикнали, но той оказва негативно влияние върху децата:

Детската песен е нещо много важно. Всички родители запяват песнички на децата им от най-ранна възраст. Това, което се случва напоследък в най-различни формати и конкурси  деца да пеят аранжименти на звезди като Марая Кери, Уитни Хюстън, е изключително вредно за психиката и гласовете им.

Ако не сте сигурни за това коя музика е подходяща за вашето дете, доверете се на екипа, който създаде и поддържа платформата „Детското БНР“, защото:

Българското национално радио продуцира точно такава музика. Канят се различни композитори и текстописци, които специално пишат детски песнички. Децата ги запяват веднага, защото те са в техния диапазон и с лесно достъпен  за тях текст. В тях не се пее за любов, раздяла или някаква трагедия, а за животни, весели случки, за мама и татко, за училище.....



Бъдете спокойни за сигурността на децата си, тъй като съдържанието е изцяло продукция на БНР и не препраща към други интернет адреси.

По-долу вижте снимки от представянето на новия портал „Детското БНР”

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Третото издание на фестивала "48 часа Варуша-юг" във Велико Търново

"48 часа Варуша-юг" ще се проведе в периода 16-18 август във Велико Търново. Фестивалът представя възможностите на квартала за култура, спорт, занимания за цялото семейство, връзка с природата, образователни събития. Мероприятието е общностна..

публикувано на 17.08.24 в 08:10

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00