Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ще бъде провокативно, интересно и празнично“ – българските участници в предстоящите концерти на Найджъл Кенеди

Снимка: БГНЕС

Найджъл Кенеди за пореден път гостува у нас. Сцените, които очакват екстравагантния виртуоз, са в София (17.09) и Пловдив (18.09), а програмата е наистина забележителна. В първата част са включени произведения на Георги Андреев, преработени специално за случая, както и изпълнения на "Лондонски български хор". Според първоначалните планове, трябваше да прозвучат три неизпълнявани творби от същия автор, но поради технически причини това ще се случи по-късно и по друг повод.

Идеята за тази интересна среща между двете култури е на наш сънародник, който от години живее в Лондон – цигуларя Иво Станков, основател и основен организатор на Фестивал на българската култура в британската столица. В началото на тази година Иво предложил на Найджъл Кенеди и неговата група да свирят български произведения заедно с български изпълнители. Известен със своя афинитет към балканската музика, прочутият му колега с радост приел. Найджъл Кенеди ще солира и в трите творби на Андреев. В две от тях пък ще се надсвирва с талантливия композитор, познат и като много атрактивен гъдулар. Третата е само за соло цигулка.

Всяка пиеса има специфично звучене, съчетавам мелодии от различни региони на България и полуострова – разказва Андреев. Концертите у нас ще бъдат под съпровода на София Симфоникс с диригент Любка Биаджони. Ще представим първата част от програмата в Лондон на 25 октомври, в голямата зала на Барбикан център. Там ще свирим с Лондонски филхармоничен оркестър под диригентството на Росен Миланов. Ще бъде провокативно, интересно и забавно. Пиесите са с празничен, позитивен характер. Интересна е комбинацията между техниката и звученето на двата струнни инструмента. На моменти цигулката имитира гъдулка и обратното. Не съм си налагал ограничения в музикалния език, но повтарям - всичко е върху фолклорни интонации от България, Балканите, а също келтски, цигански мотиви и т.н. От години съм главен диригент и артистичен директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и все не ми оставаше време да обръщам внимание на гъдулката. Но съм написал сложни солови партии и се налага да се упражнявам сериозно. Искам да поканя всички, които обичат музикалното преплитане на различни епохи и традиции. Ще се постараем да поднесем интересен концерт, ще има много изненади.“

Георги Андреев каза още, че Найджъл Кенеди сам е избрал произведенията, а те са части от музикално-танцови спектакли – Gypsy Party (от „Два свята“), Southern Sea (от „Кръстопът“) и Aegean Dances (от „Легендата“).

Публиката очаква и изпълненията на Лондонския български хор. Една трета от участниците са наши сънародници, живеещи в Лондон. Останалите са от Англия, Шотландия и други европейски страни – разказва Десислава Стефанова, диригент на състава.

Те просто искат да пеят нашите песни – продължава тя.– Изпълняваме само български репертоар – обработки на фолклор, православни песнопения. Хората усещат музиката с душата си. Специфичният начин на пеене ги докосва и вълнува. Харесва им заедно да създават силния резонанс, характерен за многогласните обработки на народни песни.

Съставът е подготвил две православни песнопения, акапелна версия на прочутата „Девойко, мъри хубава“, обработка на Генчо Генчев и четири песни в народен стил на композитора Кирил Тодоров. Той често пише за състава. Сега специално аранжира „Бяло Раде“ и една коледарска песен, добавяйки струнен оркестър. Аз пък „вързах“ коледарската с песен от обичая Еньовден – добавя Десислава.Да припомним, че Коледа и Еньовден (24 юни) са големи фолклорни празници, разположени в преломни моменти от природния цикъл. Така хорът ще изпълни „Българските годишни времена“ – отговор на необичайната интерпретация на вечното произведение на Вивалди, наречена от Найджъл Кенеди „Новите годишни времена“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05