Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София расте, не старее, но… отеснява

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Расте, но не старее“ пише на герба на София, която този уикенд чества своя празник. Със своята повече от 7000 годишна история българската столица е един от най-старите европейски градове. И продължава да расте. Според различни статистики днес в столицата живее близо четвърт от населението на страната. Бумът започва още по времето на „развития“ социализъм, но продължава и до днес, повече от 25 години след промените.

София привлича хора от цялата страна. Всяка година столичани стават между 40 и 50 хил. души. Инфраструктурата на столицата се задъхва. Все пак уличната мрежа е конструирана за около 700 хил. население, а днес в София живеят близо два милиона души. През последните години изникнаха нови квартали, пълзящи към Витоша, които нямат изградена канализация и не са добре свързани с градския транспорт. Арх. Николай Няголов е преживял този бум лично. 46-годишният строителен предприемач напуска родния Бургас през 1990 г., за да следва в София. И като много други остава в столицата.

София е градът, който дава най-големи потенциални възможности за реализация в цяла България. За един град градоустройството е едно от най-важните неща, а не финансите. Финансите безспорно са важни, но нямаш ли улиците и пътищата, т.е. кръвоносната система на града, той блокира и с най-големите пари няма да може да се развива.


София е не само столицата на България и с това политическият център на страната, но и нейният икономическия мотор и най-значимо културно средище. Разнолик е и архитектурният образ на града: елегантни и все по-често реставрирани сгради от началото на 20-ти век се редуват със сталински сгради, вдъхващи страхопочитание. А извън центъра еднотипните панелни квартали навяват спомен от отминали социалистически времена. Но София крие в недрата си и непознати съкровища. При строежа на метрото археолози откриха ценни находки от 7 в. пр. Хр. Центърът на някогашната Улпия Сердика все още не е напълно възстановен, а мозайките му по нищо не отстъпват на древния Рим.

Над най-новите разкопки в центъра на столицата бди статуята на София. Босоногата красавица със златна корона наблюдава безмълвно ежедневното задръстване в краката й.

Трафикът в София също е част от днешния облик на града, а ламаринената лавина пълни улиците не само в час пик. Изнервени шофьори, стресирани клиенти, шум от двигатели – това е работната обстановка на Ангел Георгиев, който от 10 години е таксиметров шофьор в София. И той, както много други столичани, се оплаква от нагли шофьори. Никой не спазва правилата за движение – казва Ангел, и продължава:

Преди малко две коли се движеха в забранена улица. Такива шофьори създават проблеми. КАТ трябва по-стриктно да контролира. И понеже не ги санкционират, хората стават нагли и от там идват проблемите със задръстванията.

И Милена Владимирова се бунтува. Родената в София счетоводителка участва във фейсбук в група срещу пренаселването на града. В любимото си кафене Милена все по-рядко среща кореняци софиянци.


София имаше дух и среда от изключително приятни, интелигентни и умерени хора. През последните 20 години градът се превърна в една неуправляема маса от хора, дошли да печелят пари, които демонстрират начин на живот, който по никакъв начин не отговаря на духа на София. Софиянци са скромни хора и разликата е изключително голяма. Вместо новите да приемат духа на София и да се адаптират към нея, те я преобразяват и я превръщат в село. Това изключително много ме натъжава.


Милена Владимирова настоява, събираните в София данъци да остават в хазната на столицата, вместо от държавния бюджет с тях да се подпомага цялата страна. София има нужда от по-добра инфраструктура, нови улици и нови детски градини – пише Милена Владимирова във фейсбук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

Прочутото Панагюрско съкровище се завърна в музея на Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на Панагюрище отново ще могат да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година...

публикувано на 09.08.24 в 08:10