Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ охлади икономическата еуфория на София

БНР Новини
МВФ ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика от 2,3 на 3 на сто от БВП, заяви ръководителят на редовната мисия на МВФ в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

През последните десетина дни в София на проверка беше мисия на Междунродния валутен фонд начело с Реза Бакир. Тя трябваше да провери какво е положението в икономиката, какво става с току що преминалите стрес тестове банки, как вървят нещата с реформите, докъде е стигнала борбата със сивата икономика и корупцията, в какво състояние са публичните финанси. Въобще експертите трябваше да направят цялостен преглед и оценка на икономиката и финансите на България.

Такива проверки не са нещо изключително, те са практика на Фонда по отношение на страните от т.нар. група на развиващите се пазари. Очевидно България все още е смятана за нуждаеща се от известен надзор, въпреки че е член на престижния Клуб на богатите, както понякога наричат Европейския съюз.

Българските власти посрещнаха инспекторите от Вашингтон с усмивки и широко разтворени обятия и без всякакви дипломатични опити да поприкрият своята гордост и удовлетворение, че имат нещо качествено за показ пред МВФ. И наистина, и политици, и наблюдатели, и икономически експерти, и международни изследователски центрове твърдо смятат, че в момента българската икономика е в много добро здраве, работи на пълни обороти и постига забележителни резултати. В това се убедиха и от фонда по време на престоя и разговорите в София. До такава степен, че ревизираха прогнозата си за тази година за ръста на БВП от първоначалните 2,3 на цели 3%! Това може да е малко в сравнение със средния показател за света, който надхвърля чувствително тези 3%, но пък не е чак толкова лошо постижение за Евросъюза, където някои страни-членки още се борят с последиците от световната икономическа и финансова криза от 2008г.

Тази оценка достави голямо удоволствие на българските власти, които по принцип са свикнали постоянно да бъдат критикувани и от МВФ, и от Световната банка, и от Европейския съюз за водената от тях икономическа политика. Не трябва все пак да се забравя, че България е най-слабо развитата в икономическо отношение страна от ЕС, което до голяма степен се дължи на неумението и често нежеланието на управляващите да провеждат необходими, но болезнени в социално отношение структурни реформи. И на ширещата се масова и всеобхватна корупция, тясно свързана с една значителна и мощна сива икономика.

И точно такива бяха основните заключения на мисията на МВФ, която завърши и си замина за Вашингтон тези дни. Тя призна направеното от България, но охлади икономическите страсти с много по-трезви прогнози и оценки, които малко намалиха градуса на икономическата еуфория в страната. Дотук – добре, казаха с две думи от фонда, но в средносрочен план ви очакват проблеми и за никакво безметежно бъдеще не може дори и да си помислите.

Според МВФ през следващите няколко години икономическият ръст ще се забави до 2,5% и това поради няколко основни причини. Първата е, че много важни структури реформи или не са започнати, или не са довършени и изглеждат забравени. Втората са все по-големите проблеми пред бизнеса да намери квалифицирана работна ръка. Образованието не е на необходимото равнище и не предлага такава работна сила, каквато иска бизнесът. Освен това, каймакът на квалифицираната работна ръка вече енапуснал или предстои да напусне страната в търсенето на по-добри условия за труд и живот в чужбина. В България остават нискоквалифицираните и немотивираните с елементарни умения и компетенции. Друг проблем, който ще забавя икономическия ръст в обозримото бъдеще е неравномерното ниво на развитие на регионите в България. И действително, има такива, които са цели бизнес-колоси и други, където бизнесът се свежда до кварталното магазинче за хранителни стоки. Всички тези дисбаланси се съпровождат от огромен по своите размери и мощ сив икономически сектор, който не плаща нито данъци, нито осигуровки. И накрая като логичен завършек на тази пирамида от проблеми идва корупцията на всички равнища на централната и местна власт, която обезкуражава и ощетява честния бизнес, изкривявайки освен това значително функционирането на свободната конкуренция. А че това е много сложен и труден за решаване проблем, говори фактът, че един нов закон-антикорупция, на който се възлагат големи надежди, вече над година не може да бъде приет поради сблъсък на интереси в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30