Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът Cinelibri отново представя симбиозата между литературата и киното

БНР Новини
Снимка: cinelibri.com

От 5 до 16 октомври в София ще се проведе второто издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. Програмата на събитието предлага над сто прожекции на 18 пълнометражни и един документален филм, както и на 10 национални творби и една световна премиера. Тази година, освен в столицата, ще има изяви и в Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен. Отново ще станем свидетели на симбиозата между литературата и киното. Cinelibri ще представи на българската публика едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври, както и кинокласика или позабравени образци на игралното кино. Събитието включва срещи с писатели, актьори, режисьори и сценаристи от цял свят. Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн ни представя някои от гостите на събитието.

СнимкаСмея да кажа, че на който и филм да отидете, няма да сбъркате. Селекцията е много силна. Избрани са образцови екранизации на книги. Акцент тази година е откриването на феста на 5 октомври в зала 1 на НДК със специалния гост-звезда Фредерик Бегбеде. Един изключително нашумял, популярен френски писател, режисьор, журналист, денди, скандалджия, екстравагантен тип, секссимвол на френската  литература. Именно той ще даде старт на второто издание с прожекцията на най-новия му филм „Идеалът“. Ще му бъде връчена първата почетна статуетка, създадена за Cinelibri и ще станем свидетели на един забележителен мултимедиен пърформънс Humming. Защо я връчваме именно на Бегбеде? Заради способността да провокира общественото мнение и с творчеството си, и с поведението си, и да допринася за утвърждаването на идеята за различието като водещ принцип в съвременния свят. Удава му се, защото умее като никой друг да хвърля ръкавицата на установените правила, морал, религия и да накара читателите да се замислят. Отличието му се дава за безспорната склонност към нестандартното, забраненото, за оригиналните хрумвания и талантливото им осъществяване – споделя с вълнение нашата събеседничка.

Кадър от филма „Идеалът”Именитият чешки режисьор и сценарист, носител на „Оскар“, Иржи Менцел също ще пристигне в България, за да представи филма си „Обслужвал съм английския крал“ по едноименния роман на Бохумил Храбал. Главната роля се изпълнява от чаровния български актьор Иван Бърнев. Очаква ни и вълнуваща среща с Арнон Грюнберг, многократно награждаваният автор на 12 романа и може би най-четеният и превеждан съвременен нидерландски писател. Тук ще видим филма му „Тирза“. Програмата на фестивала включва изключителни продукции като биографичната драма „Геният“, събрала Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман. Филмът проследява живота на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс, по времето, когато е работил в издателство „Скрибнър“ върху произведенията на Томас Улф, Ърнест Хемингуей и Скот Фицджералд. Вниманието ни ще бъде привлечено и от лентата на режисьора Пол Верховен „Тя“ с участието на гранддамата на френското кино Изабел Юпер, или с филма „ Вечност“ с участието на Одри Тоту. Очаква ни среща и с неувяхващи филмови класики, сред които са екранизацията на романа на Харпър Ли „ Да убиеш присмехулник“, скандалният филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът“ по Маргьорит Дюрас или „За мишките и хората“ по романа на Джон Стайнбек и още много други. Ще се запознаем и с режисьорския дебют на Юън Макгрегър чрез адаптацията на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал“ дни преди официалната му световна премиера. Екипът на CineLibri  с нетърпение очаква да поднесе на своята публика незабравимо преживяване в магическата атмосфера на книгите и киното.

Снимки: Благородна Георгиева и cinelibri.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10