Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската икономика не само бързо расте, но и става все по-конкурентоспособна

БНР Новини
Основно изискване към националният бизнес е да произвежда и да предлага само качествени и ценово привлекателни продукти, за да запази позициите си на вътрешния пазар и да може да изнася за чужбина.
Снимка: БГНЕС

Българската икономика в момента процъфтява, БВП расте със завидните темпове от 3%, безработицата намалява и стига близо до повече от приличните 7.5%, доходите на иначе най-бедните в Европа български граждани също се увеличават. Всичко това не пречи на българите да остават все така недоволни от жизненото си равнище, нито пък на властите да се чувстват горди и постоянно да напомнят, че основната заслуга за този просперитет е тяхна. Дали е така или просто бизнесът естествено се възстановява след преживяната тежка финансова и икономическа криза от 2008г. до неотдавна, не е толкова важно. Важното е, че България реално върви напред и все повече се доближава до средноевропейските нива по степен на икономическо развитие и по жизнено равнище.

България е малка страна с малка икономика, която обаче е изключително отворена към международните пазари. Това означава, че бизнесът в нея е много зависим от вноса и износа. С други думи казано, националният бизнес трябва да произвежда и да предлага само качествени и ценово привлекателни продукти, за да запази позициите си на вътрешния пазар и да може да изнася за чужбина. Тук става дума вече за конкурентоспособността на малкия, но гъвкав и адаптивен български бизнес. Че той е поел по верния път, свидетелстват не само статистическите данни за вътрешното потребление, вноса и износа, но и едно от най-авторитетните изследвания на конкурентоспособността в света (Global CompetitivenessReport)  – това на швейцарския Световен икономически форум (СИФ) от Давос. А от последното му издание за тази година лъха доста оптимизъм и оценките за България са ако не отлични, то много добри.  Във всеки случай по-добри, отколкото досега  и от средното за света. И действително, България се придвижва в световната класация с цели четири места, преминавайки от 54-а на 50-а позиция от близо 140 изследвани страни. Cлeд 2011 г. cтpaнaтa ce пpидвижвa oт 74-o дo 50-o мяcтo, cъoбщaвa Цeнтъpът зa иĸoнoмичecĸo paзвитиe, пapтньop нa Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм. Мястото не е шампионско, но за една скромна икономика е повече от задоволително. Освен това, и в рамките на развития и богат Европейски съюз се класираме преди редица други страни-членки като Румъния, Унгария, Словения, Словакия...

Анализаторите на Световния икономически форум изтъкват, че повишаващата се конкурентоспособност на българската икономика, т. е. подобряването на нейния потенциал да завоюва нови пазари, се дължи на тexнoлoгичнaтa гoтoвнocт, мaĸpoиĸoнoмичecĸaтa cтaбилнocт, пaзapa нa тpyдa, cтeпeнтa нa paзвитиe нa бизнeca и инoвaтивнocттa нa бизнeca .

От вниманието на експертите на СИФ обаче не убягват и препятствията, които спират и пречат на повишаването на ефективността на българската икономика. Те всъщност не съобщават нещо ново, което да изненада международните наблюдатели и българските власти. Основни пречки пред бизнеса си остават некомпетентността и неадекватността на властите и техните управленски решения, мащабната и унищожителна корупция, колебливото и несигурно правосъдие. Иначе предпоставки за продължаване на възхода на производителността и конкурентоспособността не липсват – това е добрата иновативност на българския бизнес, отличният интернет и достъпността му за повечето български фирми и граждани, навлизането в страната на високотехнологични чуждестранни инвеститори.

Просто изглежда, че българският бизнес и българските институции вече са разбрали, че в глобализиращия се свят място има само за най-гъвкавите, адаптивните и конкурентоспособните, способни да намерят своето място под слънцето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25