Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение в отношенията с Македония

Снимка: личен архивВластите на българо-македонската граница задържаха скандалния български „патриот“ Динко, прочул се тъжно с незаконни граждански арести на имигранти, докато се отправял към съседната Македония, за да възстанови потрошена там от местния скандален журналист Миленко Неделковски паметна плоча на близо 2 хиляди български войници и офицери, загинали в битка със сръбската армия през 1916 г.  на връх Каймакчалан. Върхът днес е на македонска територия, български военни поставиха плочата там през май, но Миленко я разби месеци по-късно, в Деня на независимостта на България 22 септември. А след няколко дни пред българска телевизия заяви, че ако плочата пак бъде поставена, той пак ще я разруши. Всичко това след размяна на официални реакции, които говорят за продължаващо неразбирателство между двете страни.

Външното министерство в София алармира, че след като вече години България полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загинали войници и подобаващо обозначаване на техните гробове, в Македония вандалските актове като последния продължават. Премиерът Бойко Борисов настоя пред македонския си колега Емил Димитриев за реакция от Скопие и предупреди, че ако такава няма, македонците няма да разчитат на българска подкрепа, включително и по въпроса за интеграцията им в ЕС.  Последва отговор, но не в посока на очакванията на София. Македонското външно министерство отсече, че паметната плоча на връх Каймакчалан е била поставена там незаконно и призова България да зачита международно приетите процедури за поставяне на такива паметници.

При подобно разминаване на официално равнище неофициалните реакции само възпроизвеждат взаимното неразбирателство. Националният исторически музей в България започна да набира дарения за възстановяване на поругания паметник, без да се интересува дали Македония ще разреши това, а директорът му заяви, че ще съди Миленко Неделковски за унищожаване на културна ценност. Българският културен клуб в Скопие осъди вандалския акт, квалифицирайки Миленко като лумпенизиран псевдожурналист, когото македонските власти фаворизират и отправи към тях запитване с какъв административен акт скромният паметен знак на връх Каймакчалан е бил обявен за „незаконен“ и с какъв административен акт Миленко е бил упълномощен да разрушава паметни знаци, било законни или „незаконни“.

Българското външно министерство определя случая като особено тревожен на фона на провеждащите се преговори за Договор за добросъседство. И с основание, защото е свидетелство за продължаваща неприязън, а разведряване в отношенията между двете съседни държави няма.

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17