Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Nomadica – ъндърграунд фестивал по френски

БНР Новини
Давид Миърс иска хората да чувстват музиката като своя, сякаш е част от самите тях
Снимка: личен архив

Когато се срещнах с Лекси, тя все още не се беше записала в 12-и клас, но зад гърба си вече имаше самостоятелна фирма и фестивала Terra Nomadica.

Идеята на името - споделя Лекси - е всеки път да бъдем в различни пространства, да има малко номадство.

Вдъхновението й за фестивала идва след двегодишен престой по програма за културен обмен във Франция. Нашата цел е да пресъздадем еуфорията, която изпитваме, когато чуем една хубава музика. Всеки иска несъзнателно да повтори това духовно състояние. За нас точно това е Събитието, което може да обгърне сетивата на вашата душа!

Защо ти допадна този тип фестивал?

Идеята всъщност предлага нещо по-различно - продължава да разказва Лекси със силно ентусиазирано лице и немалко ръкомахане за своето първо събитие в България - от обичайното френско разбиране за добре прекарано време, а именно затворено помещение, много скъпо вино и, разбира се, женитe, които вървят с него. Аз искам нещо чисто, без химия (изглежда това  е доста популярно там!), което ме кара да се усмихвам цяла седмица. Точно това правех след един такъв фест - бях усмихната и дарявах на всички познати много енергия.

Но какво представлява самият фестивал? Подобно събитие се провежда на голямо пространство и дори на няколко етажа. Ако човек се умори от етноелектронната музика, може да отиде да релаксира с йога или масаж; ако иска по-невербална комуникация - да се включи в рисуването върху тяло или платно или в глобал вижън съркъл, за който организаторите са събрали над 50 интересни инструмента. Идеята е всеки да твори непринудено и естествено без специални учители. Докато свири основната група от България – „Балкан канс“, в съседство има миницирк.


Какво още предлага фестивалът Terra Nomadica? Енергична напитка от диджей Дaвид Миърс от Франция. Oсновният гост на фестивала не знаеше много за България (дори нищо конкретно), но точно затова е тук, както каза смеейки се той – да научи каквото може! А какъв е смисълът на неговото творчество? Да предлага звуци и музика от различни места, но хората да ги чувстват като свои, сякаш са част от самите тях! Точно това прави и Дaвид Миърс в музикално отношение – съчетава звуци, езици и инструменти! Звукът на Африка е преплетен в различни, древни езици и намира израз чрез добре познатите в Европа  пиано, китара и др. Използва и много ритми от Южна Америка, но ги прави по-познати за музикалната култура на Европа.




Корените ми са във Франция и мисля, че всеки трябва да знае откъде идва. Сега за мен е по-важно да знам къде отивам. На практика пътувам много и искам да пътувам, поради това се чувствам най-вече гражданин на света. Усещам се еднакво добре навсякъде, за да опитам от културата и всичко, което мога и така да намеря своя дом. Към този момент все още не пускам визуални ефекти на концертите ми. Имам идея за един филм, над който работя в момента. Представям си го като концерт, който ще е с най-различни графични елементи, взети от много култури и илюстрации, но отново бих искал да изглеждат по-познати на западния човек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15