Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на....

Кремена Манева – да „рисуваш” картини с шевна машина

БНР Новини
3
Снимка: личен архив

Русенката Кремена Манева ни доказва, че не е задължително да използваш четка и бои, за да рисуваш картини. Своите произведения тя създава от плат и конци, с помощта на шевна машина. В ателието й в Русе могат да се видят пейзажи и портрети, които от далеч наподобяват живопис или рисунка с пастели. Всеки цветен тегел става щрих, а за фон служат сатен, тафта или тънки прозрачни платове. За изработката на всяко текстилно пано е нужен около един месец. Всички картини, създадени от Кремена, са уникати и се радват на голям интерес от чуждестранни купувачи, ценители на изкуството. Повече за началото и за процеса на  създаване на текстилни картини разказва Кремена Манева.

СнимкаВ един момент имах много и различни цветове и изрезки от шивашки фирми и се чудех, къде да ги приложа. Дойде ми идеята, че с тях мога да правя апликации. В процеса на работа те ставаха все по-сложни, докато накрая започнаха да приличат на картини. С времето започнах да влагам все повече машинни тегели, които правеха творбата по-релефна, с повече дълбочина, по-наситена и цветна. След като композицията бъде готова, оформлението се прави ръчно – рамката и цветовото й оформяне, окачването на паното към рамката, с кожени ленти или текстилни шнурове. Предварителната работа, като например оформянето на малките текстилни парченца, и довършителните дейности също се правят на ръка.

СнимкаС времето Кремена започва да използва и текстилни бои, техниката на изработване се усложнява, материите стават повече, а самите изображения все по-красиви. Тя споделя, че най-трудно за нея е изобразяването на човешки образ, защото формата на плата се изменя и постоянно трябва да внимава, за да не се изкриви образът. За съжаление през последните години интересът на българската аудитория към текстилните картини отслабва поради високата им цена, която е основателна, заради скъпите материали и вложения труд. За известен период от време Кремена престава да се занимава с изработването им, но наскоро тя „рисува“ още една картина. За да отговори на интересите на клиентите си, в момента приложничката е насочила таланта си и в друга посока:

СнимкаВ последните години се ориентирах към по-дребни неща, които пак са ръчна изработка и са уникати, но са по-практични и повече хора биха могли да си ги позволят. Правя калъфчета за книги и таблети, книгоразделители, свещници, декоративни чинии, вази, а също така рисувам върху стъкло. Правя и чанти с апликации. Те най-много се харесват. Дамите обичат да имат неща, които са уникати и никой друг няма такива. Апликациите са абстрактни, а понякога има и флорални мотиви.

СнимкаА коя е най-приятната част от работата на Кремена?

Най-приятната част е създаването на нещо, измислянето на нещо ново, проектирането, а също и самият готов продукт. Харесва ми да видя проектите си реализирани.

Кремена казва, че не прави големи планове за бъдещето, а се води от момента и от настоящите си идеи. Предстоят й участия на изложения и базари, където тя ще демонстрира възхитителното си изкуство.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12