Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисли за тишината във фотографиите на Жана Йорданова

БНР Новини

Полъхът на есента замени динамиката на лятото. Какво има в този миг, когато едно събитие отстъпва място на друго? Върху този въпрос ни кара да се замислим изложбата на фотографа Жана Йорданова. SOHO – работното пространство, в което културата се среща с градския колорит, е мястото, където можете да видите експозицията до 25 октомври.

Memoria del silencio /„Памет за тишината”/ е първата фотоизложба на Жана. От близо десетилетие тя живее и работи в Испания. Промяната в живота й настъпва през 2007 г., когато е студентка по право в трети курс. За този период Жана си спомня:

Снимка

Взех решение да заживея на Канарските острови. Това стана след като бях на ваканция там за две седмици и си дадох сметка, че това е мястото, на което искам да бъда. В последната година от моето следване в България съчетавах ученето с работа в казино. Честно казано, за мен това беше сблъсък с една друга реалност, за която на 20-годишна възраст не бях подготвена. Там си дадох сметка за много неща, които не ми харесват. Решението ми да се заселя на Канарските острови беше повлияно и от това негативно преживяване в живота ми. Тук се чувствам като у дома си. Предполагам, че това може да се случи на всеки – да се чувства добре на място, на което не е роден или не е израснал. Хората, които ме заобикалят допринасят за това.

Когато пристига на Канарските острови, Жана си търси каквато и да е работа. Установява се в град Лас Палмас де Гран Канария и се записва в курсовете на Бюрото по труда. Първо започва с уеб дизайн, после с графичен и така малко по малко навлиза във фотографията. „Претърпях една еволюция, започнах да отделям все повече време на това, което ми харесва. Тогава създаваш неща, които и другите оценяват“ – казва фотографът. Постепенно започва да се издържа изцяло със снимане – репортажи, сватби, събития. Започнах да получавам поръчки от хора за репортажи с по-различен стил. По-различен подход личи и в настоящата й изложба.  За нея авторката разказва:

СнимкаЗа мен сегашният ми стил на снимане е моят стил. Интересува ме спонтанната фотография, тази, която отразява уединението на личния живот. За нея се използва естествена светлина. Иска ми се да навляза повече в социалната фотография. От доста време се интересувам от будизма като философия. Ще ми се тази изложба да служи като свидетелство за замлъкването на околната среда, на човека в нея. Исках да отразя този момент на вътрешно затихване, в което няма мисли. Това е една спонтанна емоция, в която човекът и природата са едно.

Когато не е зад обектива, Жана работи в социален център, където се грижи за подготовката на събитията. За дейността си там, тя разказа:

СнимкаТова е независимо място, което различни колективи и неправителствени организации използват за своите срещи. На тях те обсъждат теми като феминизъм например. Организираме концерти, курсове, театър, също така имаме и книжарница. Всъщност е доста свободно място, на което всеки може да предложи някаква артистична изява.

Любов към природата струи от всяка една снимка на Жана Йорданова.

Това са моментите, в които най-много обичам да снимам – когато съм на поход в планината, сред природата. Честно казано доста ми е трудно да си представя да снимам градски пейзажи, макар че сигурно и този момент ще дойде – казва тя.

Снимки: Жана Йорданова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29