Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли скоро часовникът на лихвите по АЕЦ „Белене“?

Снимка: архив

В четвъртък тази седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова отлетя за Москва, за да се срещне с представители на ръководството на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом", която, като собственик на "Атомстройекспорт", през юни осъди Националната електрическа компания (НЕК) за 620 млн. евро заради изработено оборудване за проекта АЕЦ "Белене" преди неговото спиране.

Накратко, резултатът от това посещение е, че българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. И точно тук са нюансите. Според Министерството на енергетиката тепърва предстои експертите да търсят изгодно решение и за двете страни в максимално кратки срокове. Според първия зам.-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров обаче компанията е готова да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна до края на годината.

Това виждане на руската страна обаче изключва най-лелеяния за българите вариант за съвместно споразумение за продажба на оборудването на друга държава. А министър Петкова освен това е обяснила на Комаров, че страната ни е в ежедневна комуникация с представители на Еврокомисията заради одобряването на държавната помощ за НЕК под формата на безлихвен заем. Тази бюрокрация ще трае поне два месеца. А всеки ден тече неустойка от 167 хил. евро. Това пък е болката на вицепремиера Томислав Дончев, който обясни, че най-важното е да се спре часовникът на лихвите, които за година биха натрупали нови 61 млн. евро задължение. По думите на Дончев, държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура. Според него от руска страна има одобрение за намерението. Може би, но пак първо трябва да си платим натрупаните междувременно вече близо 630 млн. евро. Така го виждат руснаците. А не както ние предлагаме първо 400 млн. до края на годината, пък останалите разсрочено на два пъти догодина. Така че часовникът на лихвите тиктака неумолимо. Дано в Брюксел да го чуват!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30