Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на програмирането – никога не е късно да се научим

БНР Новини
Снимка: архив

Тези от нас, които са гледали популярния американски филм „Матрицата“, поне за секунда са се замислили какво ли би било да са на мястото на главния герой. Той живее в свят, изграден от единици и нули, и е подвластен на изкуствен интелект. Европейската седмица на програмирането (15-23 септември) ни предлага да изберем „червеното хапче“ и да се потопим във виртуалното пространство. Тази година в цяла България бяха организирани около 50 събития, свързани с повишаването на дигиталната култура на населението. Макар нещата да изглеждат бързи и лесни, когато гледаме как някой друг ги създава, за повечето от нас би било трудно да направим интерактивна карта, да програмираме приложения и да създадем интернет страница. Тази година в София седмицата на програмирането се постара да ни научи как да се справим с тези задачи, а експерти от сферата ни демонстрираха какви технологии стоят зад една уеб базирана игра и как да използваме „отворени данни” в интернет пространството. Обучението беше напълно безплатно. Инициативата е организирана от  Асоциацията за развитие на София в партньорство със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, НПО Линкс, „Империя онлайн” и „Заслушай се”. Светлана Ломова, директор на Асоциация за развитие на София, коментира:

СнимкаКато за начало интересът на обществото не е толкова голям, но всяко начало е трудно и бавно. Радвам се обаче, че хората, които дойдоха днес, не бяха само младежи, а присъстваха и много хора на средна възраст и над нея. Тези знания и умения не са само за младите хора, както сме свикнали да вярваме. София е първата община в България, която стартира процеса за „отваряне на данни” миналата година. Вече има „отворени” сериозен брой от различни тематични сегменти.

Още по-интересна и също полезна инициатива, която се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането, е специално разработеният курс за подготовка в областта на роботиката. Благодарение на него български учители имат възможност да научат повече за програмирането и дигитализацията, а след това да предадат тези умения  на своите ученици. Курсът „Роботика с LEGO Mindstorms” е създаден за ученици от всякакви възрасти и за техните родители. След края на курса, младежите ще могат сами да създават роботи и да ги програмират. С масовото използване на компютри от децата у дома, училищните часове по Информатика и информационни технологии със сигурност не са нещо толкова вълнуващо, както беше преди години. Инициативата има потенциал да внесе доза вълнение и иновации в училищната програма, а защо не да даде идеи и насоки на децата за тяхното бъдещо развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пламен Димитров

2615 лева е минималната издръжка на тричленно семейство за един месец

Нужният месечен доход за издръжка живота на тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години е 2615 лв. към месец юни, сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ. За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ..

публикувано на 17.07.24 в 11:11
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България отбелязва 187 години от рождението на Васил Левски

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски. На 18 юли тази година България ще отбележи 187 години от неговото..

публикувано на 17.07.24 в 10:10
ГКПП „ Гюешево“

Българските и македонските власти се срещнаха заради пограничните пожари

Граничните власти на България и Северна Македония проведоха среща на граничния пункт Гюешево. Обсъдена е пожарната обстановка, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил Светлин..

публикувано на 17.07.24 в 08:25