Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите станаха остро чувствителни към репатрирането на турци

Снимка: AA photo/HurriyetЦяла седмица обществото в България се вълнува от репатрирането на седем турски граждани, смятани за привърженици на опозиционния проповедник Фетуллах Гюлен. Дали от недоумение защо, след като САЩ отказват да предадат проповедника на Анкара, България й предава негови привърженици, или пък от загриженост за съдбата на екстрадираните след връщането им на режим, от който са избягали, българинът следи внимателно всяка подробност от случая с нагласа да критикува собствените си власти. Медиите разкриха, че преди екстрадирането на седмината гюленисти тихомълком на Турция са били предадени други двама опозиционери, преследвани във връзка с публикации за корупция в правителството. Възникнаха и асоциации със скандал около избягалия от родината си по политически причини турски бизнесмен Абдуллах Бююк, екстрадиран преди два месеца въпреки становището на съда, че искането за предаването му е политически мотивирано и има за цел политическа репресия. Казусът не само излезе от собствените си рамки, но и се политизира, ставайки повод за конфронтации в предизборната борба. Кандидатът за президент Румен Радев, подкрепян от БСП, допусна някаква зависимост на българските власти от режима на Ердоган, кандидатът на управляващата ГЕРБ Цецка Цачева репликира, че националният интерес и интересите на държавата са по-важни от защитата на отделни права, а това разгневи кандидат президента на десния Реформаторски блок Трайчо Трайков, според който това схващане на Цачева е недостойно и обидно за българите.

И по отношение на казуса Бююк, и по отношение на казуса със седмината екстрадирани тази седмица, защитниците на човешките права и националният омбудсман Мая Манолова отстояха еднозначно, че българските власти са действали в нарушение на конституцията и международното законодателство. И в единия, и в другия случай, омбудсманът проведе срещи с дирекция „Миграция” и МВР заради нарушаване на права при извеждането на чужденци от страната.

До момента така и няма категорична яснота дали изведените от България турски граждани са имали възможност да поискат убежище и закрила. Омбудсманът настоява да бъде уведомяван за всяко принудително извеждане на чужденци от България. Премиерът Борисов признава, че във връзка с бежанците му е много трудно да балансира в името на държавния интерес и призовава да се сложи край на внушенията от хора, които не разбират тези неща, а обществото да се довери на решенията и действията на службите. При всичката тази бъркотия хората остават в неведение каква ще е съдбата на турските граждани, които България върна на Турция и спазени ли са били техните човешки права.


Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17