Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиоинженер твори вълшебства върху дърво

БНР Новини
Снимка: личен архив

Човешките ръце имат силата да съживяват – стига да докосват с любов и да се водят от фантазията. И тогава се раждат неподозирани неща, които въодушевяват с красотата си. А щом съзираме Божията искра в творенията, си е струвало... усилията и жертвите.

„Имало едно време едно парче дърво. То не било някакво специално дърво, а обикновена голяма цепеница, каквито през зимата слагат в печките и камините, за да затоплят стаите...” Така започва приказката за Пинокио, сякаш да ни каже, че и най-невзрачният материал може да се превърне в нещо прекрасно. Стига като татко Джепето някой да му вдъхне живот.


Колко ли пъти дърворезбарят Влад Владов е вдъхвал с майсторството си живот на парче дърво, захвърлено в гората, нейде край пътя или пък в запустял двор? През своите 79 години той е видял от ръцете му да отлита жар птица, на изпълнения му с възхита поглед да се усмихва чудно българско момиче и някак си да усети благослов от домакиня, успяла да приготви вълшебно ястие със заредена с топлота дървена лъжица. Но нали така се случва винаги, когато разгадаеш какво Създателят е вложил в душата ти и с признание му се отдадеш.


Нищо обаче не предвещавало, че някой ден ръцете му ще рисуват картини от дърво. С изключение на самолетите, които дялкал в детството си. Може би заради тях момчето, родено в ловешкото село Бели Осъм, отишло във военното училище в Долна Митрополия да се учи за авиоинженер. И след като изкарал разпределението си в Добрич, младият специалист намерил истинското си място в Крумово, където останал до последния си работен ден. Вертолетният полк му давал сигурността да осигурява семейството си, ала най-вълнуващият миг настъпвал с вечерта, когато слизал в пловдивското си мазе, превърнато в ателие, за да спре времето.

Непосредствено след като започнах работа, разбрах, че ми се отдава дърворезбата – спомня си първите стъпки в изкуството Влад Владов. – В Добрич се занимавах по малко, но когато дойдох в Пловдив, започнах много повече да работя с дървото. Всички мои неща са плод на любопитството ми – където каквото съм виждал, което може да бъде изработено от дърво, съм го вземал. Използвал съм и снимки, преувеличавал съм ги, за да мога да изработя картините. Работата с дървото ме научи на много неща, но най-важното като че ли е спокойствието. Когато слизах в мазето, не усещах как минава времето и често жена ми е идвала да ме вика за вечеря. Въобще дървото ме залисваше много.

А можеше ли и да говори? И кой пръв виждаше образите – човешкото въображение или късчето дърво?

Аз първо се спирам на картината, която ще направя, и тогава подбирам дървото, за да я изработя – казва майсторът дърворезбар. – Обикновено ми отнема между два и три месеца, а за по-малките неща около 20 дни. Но повечето работи са трудоемки. Липата е най-подходяща за дърворезба лека е, хубаво се работи с нея, лесно се зачиства и се матира добре. По едно време живях за малко в Карлово, в горското стопанство имаше съборени липи. Оттам си ги набавих и запазих за по-дълго време.


Днес мазето на майстора е запълнено със зимнина, но някъде там в ъгъла, в очакване, все още стоят инструментите, с които е издялал не една творба. Влад Владов признава, че възможностите му са вече малки. Затова пък изпита нова радост – за първи път видя в чуждите очи възхита към своите дърворезби. Макар години наред скромно и тихо да се е трудил над своите вълшебни образи – животни, птици, момичета и какво ли още не, едва наскоро той показа работите си. На изложбата в пловдивската галерия „Алеко” се събраха много почитатели, които го отрупаха с букети и добри думи, а приятелите му го насърчиха с пожеланието „Твори в същия дух!” И кой знае, нали любовта вдъхва сили и сторва чудеса!

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22

Везенков вече официално е играч на баскетболния "Олимпиакос" Пирея

Александър Везенков официално се завърна в отбора на "Олимпиакос". Грандът от Пирея обяви трансфера на българина, който слага подписа си върху 5-годишен договор. От клуба публикуваха емоционален видеоклип , в който Везенков влиза отново в Двореца на мира и..

публикувано на 25.07.24 в 11:20
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06