Когато изкуството срещне благотворителност

БНР Новини
6
Наталия Стоянова, 16 г.

Преди три години Галя и Тодор Колеви създават галерия в Стара Загора. Наричат я GalasArt. Нежната половинка от семейството е талантлива  художничка. Подписва се с псевдонима Гала. Съпругът й я подкрепя безрезервно – заради нейната отдаденост към изкуството, а и към други каузи.

Още от самото начало ние решихме, че този проект не е магазин за картини, а е за галерия, която със своя социален живот ще има дейност и ще оставя следи в обществото, които да допринасят за неговото развитие – разказва Тодор Колев.- Може би звучи високопарно, но оттогава всъщност ние сме доста активни. За изминалото време вече имаме две участия в международни изложения – във Великобритания през 2013 година в Кеймбридж и през 2015-а  – в Харогейт. През 2014-а стартирахме уебсайт за детски конкурси по изобразително изкуство. Имахме планове той да се утвърди като място за изява на децата и за възпитание в състезателен дух. Обаче резултатите много бързо надминаха нашите очаквания и вече имаме по 250-300 участници във всеки конкурс. А сайтът се посещава от между 3 и 5 хиляди души всеки месец. Имаме деца както от София, Варна, Пловдив и село Сотиря, така и от Бостън, Охрид, Скопие и Виена. На всеки два месеца обявяваме тема. Децата я пресъздават в рисунките си. Конкурсите ни са безплатни. Нашите участници изпращат на имейлите ни единствено регистрационната си форма и добре направена снимка на своята рисунка.

Насърчавайки децата да творят, семейство Колеви се обръща и към други благородни каузи. Ако победителите в конкурсите решат да дарят своите произведения, галерията им предлага много добри предметни награди. А творбите им се окомплектоват за сметка на галерията и се предлагат за продажба. С получените средства се подкрепят каузи за деца в нужда. Например – помощ за отец Иван от Нови хан, създал дом за сираци. Или за  талантливия Данчо Петев – също дете без родители, което Тодор Колев нарича двойник на Принс и държи да подпомогне. Грижи за Данчо полага и читалището в Стара Загора. Аз вярвам в неговата дарба и се гордея, че с нашата помощ ние бихме могли да станем част от неговата история. Мисля, че един ден и той ще повярва в себе си. Канили сме го да пее на наши изяви, всички родители се разплакват, като го чуят. За него има кой да се грижи, но той също търси признание. И ние подкрепяме неговите изяви.

Ивона Александрова, 18 г., второ място в годишния конкурс “Леонардо - художникът-инженер'2016”Ще добавим, че семейство Колеви са организатори и на годишен конкурс, посветен на инженерното творчество на Леонардо да Винчи. Защо точно то? Ами защото Тодор Колев е инженер, а съпругата му, вече знаем, е художник.

Той е примерът за ренесансовия човек, геният, който мотивира нашите участници да пресъздават негови инженерни постижения на платна. В този конкурс нашите изисквания са малко по-завишени от гледна точка на техниката и възрастта на участниците, затова и наградният фонд е лаптоп и таблети. Картините на победителите остават за спонсорите, които след това ги използват за промоционални цели, а също и за свои участия в други благотворителни акции. Ние имахме вече три издания на този конкурс, сега предстои обявяване на четвъртото.

Полина Стойчева, 13 г., първо място в годишния конкурс “Леонардо - художникът-инженер'2016”Според Тодор Колев е добре да се обърне внимание и на други гении, които заслужават да бъдат представени на децата. Например Исак Нютон, Никола Тесла и още ред други. Ние привличаме както спонсори,така и партньори – казва той. - Спонсорите осигуряват финансовата част, защото идеята ни е по-големите деца, на възраст от 12 до 18-19 години, да рисуват вече върху платно, с професионални бои и така да пресъздадат нашата тема. Но това не става само със спонсора, който ще осигури по-големите награди. То става и с партньори, които да прегърнат тая кауза. В миналото сме имали такива партньори: и Община Стара Загора, и читалище „Св. Климент Охридски”. Наши партньори и участници в журито са били много добри художници, включително и от Великобритания – една наша приятелка, която, като видя подробности около нашите занимания с тия деца, направо ни завидя.

В момента каузата, за която семейство Колеви събира пари, е за дневния център за хора с увреждания „Св.св. Дамян и Козма” в Стара Загора. Това са страхотни хора. Имат бюджет за храна и социални дейности, но нямат за лични нужди извън дневния център. Някои от тях са с ментални болести, не са в добро състояние. Аз лично съм ги подпомагал неведнъж. Средствата, които сега ще съберем, ще отидат за тия хора.

Снимки: архив на галерията

Галерия

Още от категорията

Броеница се купува със сърцето

И до днес не се знае със сигурност откога съществуват броениците. Има обаче различни митове. Един от тях гласи, че будистки свещеник казал на един беден неграмотен индиец, че трябва да прочете 108 молитви. Индиецът отговорил, че не може да брои,..

публикувано на 11.01.20 в 09:00

Когато над езерото Мичиган в САЩ се развя българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да..

публикувано на 10.01.20 в 12:18

Учителка от Хисаря ще бъде лице на страната ни по време на олимпиадата в Токио

Красива българка, с венче от рози, ще олицетворява България по време на олимпийските игри в Токио. Нейна фотография ще бъде използвана за отпечатването на юбилейна пощенска марка в Страната на изгряващото слънце. Вдъхновявайки се от картина на..

публикувано на 07.01.20 в 12:56