Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов представя албумите „Белези“ и „О'Майно хоро“

БНР Новини
Снимка: личен архив

Обединяващото начало в двата проекта е стилът – всички пиеси са върху народни теми, композирани или цитирани от прочутия музикант. На пръв поглед, Теодосий се завръща към първите си стъпки и своето творческо начало. Прави го с благодарност към хората, на които дължи пътя, вдъхновението и любовта в живота си. Но това завръщане съвсем ясно очертава и огромния скок, който се е състоял през годините в областта на фолклорното изкуство и неговото претворяване. А Теодосий безспорно е сред основните двигатели на тези процеси. Едва ли е необходимо да припомняме, че още с първите си студентски изяви виртуозният кавалджия впечатли публиката с новаторските си идеи, очерта посоките, които следва вече десетилетия. Албумът „Белези“ Теодосий записа заедно с ОНМ на БНР. Програмата, посветена на 80-годишнината на БНР, беше представена на концерт през 2014 г., но със заглавие „Златната ябълка“.


Това
е внимание към народната музика и начина, по който бих искал да звучи днес. Това е и внимание към моите предци, а също – към майсторите на инструментите, с които свиря. В книжата към диска ще намерите техните биографии (на български и английски). Често забравяме, че държим в ръцете си техните рожби, а те се вълнуват, когато чуят как инструментите звучат под нашите пръсти, с нашия дух, мисъл и сърце. И трите инструмента, които използвам в албума, имат интересна история. Изпълнявам една бавна мелодия на уникален кавал, изработен от Иван Нешев. Той е от чимшир, с гривни от еленов рог, а това е рядкост днес. Друг кавал, направен от Слави Иванов, звучи в „Пчеларска ръченица”. Подарък ми е от сина на кавалджията Станил Паяков – един от пионерите, изградили сценичната ни фолклорна култура. Има много добри майстори, всеки влага своя дух, но аз някак се влюбих в инструментите, изработени от Жечко Маринов. Чувствам се много комфортно, когато свиря на тях, те са най-близки до мен. Повечето пиеси в „Белези“ изпълнявам с кавал на този майстор, направен от абанос. Получих материала от 90-годишен лютиер, който дори не пожела да си каже името. Научил, че имам концерт във Варна, той изпратил свой приятел с поръката да ми предаде една торба със заготовка за обой. От този подарък се получи прекрасен инструмент, явно духът на този неизвестен лютиер продължава да живее в него.



Пиесите в „Белези“ са написани специално за ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов. Мислил съм за всеки един от тях – как би изпълнил тази музика, как би се чувствал. Познавам ги всички, някои от деца и се радвам на тяхното развитие – казва Теодосий. Записите са направени в Първо студио на БНР. Две години изминават между премиерата в НДК и излизането на албума. Време, белязано с трудни моменти в личния живот на Теодосий:

Загубих своите родители и осъзнах, че това, което съм написал, цялото ми отношение към фолклора, е свързано с тях. Осъзнах, че музиката ми е посветена преди всичо на тях, на съпругата и сина ми, на приятелите ми. Сетих се и за баба и дядо, за моите първи стъпки в народната музика, които направих в родното ми село Белица. Спомних си за първите вълнения в студиото на БНР в Пловдив, където записвах още като студент. С Националното радио е свързан всъщност целият ми професионален живот. И си казах, че това са белезите, останали по мен и запечатани в музика. Оттам дойде и заглавието.



Ако
някой реши да си потанцува – сам или с приятели, у дома или в някой клуб, може да си пусне „О ' Майно хоро“ така Теодосий Спасов представя албума, записан с неговия квинтет. Посвещението, отправено към съпругата и сина му, гласи: Танцът – свободата, която дължим на тялото си.



Албумът
е записан по време на десетдневно турне из България, започнало в края на май и завършило в първата седмица на юни – продължава той.   Идеята да запишем репертоара, който представяхме, е на Пейо Пеев, направихме го в Коматево (квартал на гр. Пловдив), в частното студио на Тодор Чорбов. Пейо е гъдуларят от моя фолкквинтет, в който са и Иван Георгиев гайда , Генади Рашков – тъпан, Християн Цвятков китара. Те са асове на своите инструменти, майстори, дават ми много енергия и приятни изживявания по време на свирене. Между концертите в Стара Загора и Пловдив имахме свободно време, а Коматево е наблизо. За около три дни записахме албума в много хубава атмосфера. Бяхме в много добра форма, винаги по турнета се влиза във форма. Албумът се казва „О'майно хоро”, което на пловдивски звучи с конкретно значение. Там хората се обръщат един към друг с „О, майна, как си, какво правиш.“ Колкото до снимката на обложката, аз импровизирах на тема комат хляб (заради Коматево). Така стигнах до идеята да се снимаме с „циганска баница“. Всички от моето поколение, които са играли до здрачаване през ваканциите, знаят какво е това. Огладнели, притичвахме до дома и там нашите баби набързо ни приготвяха комат хляб с олио или зехтин, сол и червен пипер. Тази “циганска баница” ни даваше енергия да продължим с нашите игри. С играта е свързана и музиката в албума. Пиесите са с много импровизации на всички инструменти както сме ги изсвирили, така съм ги оставил, не съм съкращавал нищо.

За да обясним заглавието на албума и едноименното хоро, трябва да се впуснем в дълги обяснения, които включват „пловдивски реалии“, местни закачки, както и смешни обяснения за характерното обръщение между жителите на града...

Интересна трактовка можете да чуете в интервюто с Теодосий Спасов, където той говори и за играта на думи. Защото „О'Майно хоро”, хем е за пловдивчани и преживяванията на Теодосий, хем е омайно като чудотворните билки по нашите земи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15