Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„12 Квадрата“ затварят в прегръдка 12 стихотворения и 12 картини

БНР Новини

СнимкаНаскоро в литературния клуб „Перото“ бе представено рядко библиографско издание: книга на двама автори, всеки от които изтъкнат представител на своето изкуство. Това са поетесата Ива Николова, която познаваме като журналист и преводач, и живописецът Владимир Пенев. Тяхната творческа среща е на страниците на квадратна книга с 12 поетични вдъхновения и точно толкова пастелни рисунки на художника, специално сътворени по стиховете на Николова. Издателство „Персей“ и художникът Стефан Чучурлиев са „виновните” за филигранното оформление на книгата."12 квадрата" вече получи ласкава критика от писателя Владимир Зарев, който представи изданието.

Ива Николова е завършила поезия в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Наглед приказливата и смела журналистка е твърде лаконична, когато става дума за нейната поезия. Ето какво споделя тя:




Аз пиша. Това ми е професията. Мрачен човек съм, саможив и свързвам поезията с тъгата от това, че си жив. Това, което пиша, е пълно противоречие на това, което хората познават у мен. Преводач съм. Превела съм над 300 книги. Това е едно от нещата, за които мога да говоря дълго и много. За поезията не говоря. Тя е съкровена. Виновникът за всичко е Владимир Пенев и неговото вълшебно изкуство.

Художникът Владимир Пенев е единствен син на големия български поет Пеньо Пенев. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в страни като Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Неговите картини са определяни като поезия в живописта. За симбиозата с Ива Николова Пенев говори с емоционален патос и размаха на четката си, но с думи:


По-лесно ми е да кажа какво не е тази книга: това не е стихосбирка. Не е поетичен алманах . Не е песнопойка. Това, което аз съм нарисувал, не са илюстрации. Картини са. 12 квадрата, 12 картини, 12 стихотворения. Срещата ни с Ива Николова е плод на случайността. Направи ми впечатление поезията й с остро подострен молив. С нея говорехме много  какво е поезията, какво е дума, кога думата става стих, кога стихът става поезия и т. н. Почти на шега й казах: „Дай ми няколко стихотворения. Аз ще ти ги нарисувам. Стиховете ми харесаха. Те са вербална, живописна поезия. Изкушението беше огромно и така направих  картини към тези стихотворения. Този албум е наш общ. Освен масовия тираж на изданието, към него има 12 библиофилски екземпляра, които са подписани от нас двамата. Вътре се съдържа и едно стихотворение, саморъчно написано от Ива Николова, както и една моя пастелна рисунка. Всяка една картина е правена по конкретното стихотворение. Тя не разказва и не подпомага приемането на поезията, а е моят прочит на същата.

Снимки: sbj-bg.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15