Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Iwalk - един по-нетрадиционен поглед на историческите ни забележителности

БНР Новини

Министерството на туризма отчете 2016 като успешна година за бранша до момента. Въпреки оптимистичните данни за ръста на туристи и реализирани нощувки, не можем да подминем проблемите у нас. Един от тях несъмнено е липсата на достатъчно достоверна информация за страната на чужд език, а дори и на български. Множеството пътеводители, карти и рекламни материали, които туристите могат да си купят, често не са достатъчно актуални. Братята Димитър и Ивайло Игнатови са потърсили решение на този проблем. Те са създали интерактивна 3Dкарта на историческите ни забележителности.

Голямата базилика в Плиска и църквата “Света Троица” в Свищов
Повече за проекта Iwalk, както и за трудностите с реализацията му, разказва Димитър Игнатов:

Димитър ИгнатовНие сме от Белоградчик и идеята тръгна оттам, че искахме да направим нещо за града с чисто туристическа цел. След това тази идея се разрасна и решихме да го направим за цяла България. Разгледахме какво има и няма в интернет и решихме, че може би това е нещо ново за представяне на  туристическите обекти на Белоградчик, а вече и на цяла България. Най-големите ни трудности са свързани с чисто технологичната направа на картата на България, защото за първи път в световен мащаб се опитваме да пресъздадем една цяла държава с всичките туристически, исторически паметници, бит и култура. Защото, да се възстанови един туристически обект в 3D, е много трудно, отнема много време и изисква сериозни специалисти.

Покритият мост в Ловеч и Панорама  “Плевенска епопея 1877 г.”
Целта им е, макар и само на български, да разкажат за природните и историческите забележителности у нас по един по-вълнуващ начин. Към всеки обект, достъпен на сайта до момента, има звуков файл, в който е разказана някоя легенда за мястото. Всяка от тях обаче се основава на исторически факти. С помощта на консултанти братята са открили много предания за различни места из страната. Един от последните добавени обекти е Кръстатата казарма във Видин. Ето каква е легендата за нея:

Турският владетел кани френски инженери, за да построят нов конак в града. На пищна вечеря събира и всички свои приближени. Подпийнал, владетелят става и дърпа плащаницата на християнския духовник по това време. Започва да танцува пиянски танц с нея. На следващия ден пада тежко болен. Много хора се опитват да го излекуват - местни знахари, лечители, но никой не успява. Идва едно момиче, което прекарва доста време при него. На другия ден той отива на работното си място и събира френските инженери. Къса проекта на четири равни части и ги подрежда във формата на кръст. Това е било извинението му пред Господа, че се е подиграл с християнската вяра.

Кръстатата казарма във Видин и Куртпашовата кула във Враца
Освен легенди и интересни истории, сайтът ще разказва и за българските ястия, традиции и ярки личности, за които не знаем много. Пример за такъв човек е Виден Табаков от видинското село Стакевци, който е разработил технология за изстрелване на совалки в Космоса. През 1969 година той е единственият българин, допуснат в наземния екип, изпратил първия човек на Луната Нийл Армстронг. През 2015 година Табаков умира на 95 години в САЩ, но за  научните му постижения и живот сме длъжни да научим повече и да продължим да говорим.

Работата по подобен проект е трудна, но успехът му е гарантиран. Страната ни е пълна с изключителни места и хора, с чиито постижения трябва да се гордеем. Не бива да пречим на онези, които днес пишат историята за следващите поколения, а напротив - да им помогнем за доброто на всички нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От турската "Боташ" идват в България за преговори по споразумението с "Булгаргаз"

Представители на турската енергийна компания "Боташ" идват в България за преговори с "Булгаргаз" по исканото от страната ни преразглеждане на споразумението между двете компании. Това беше една от темите, обсъдени от министъра на енергетиката Владимир..

публикувано на 15.08.24 в 07:10

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания на язовир "Огоста"

В язовир "Огоста" в Монтана днес от 09:00 до 12:00 часа се провежда Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания. Организатор на спортното мероприятие, финансирано от Агенцията за хора с увреждания, е спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Времето остава горещо и без промяна до петък

В четвъртък  ще е слънчево, на много места и горещо. След обяд на запад ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в Рило-Родопската област ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 24°, в София 17°. Максималните..

публикувано на 14.08.24 в 19:05