Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да събереш границите: от Дуранкулак до Резово с каяк

БНР Новини
Снимка: личен архив

Също като морския бриз, желанието за приключения у някои хора никога не утихва. Дони Калчева и Венелина Величкова ни доказват това, като ни замайват с истории за тяхната малко по-различна лятна ваканция. Вместо да се излежават на плажа, двете приятелки решават да прекосят цялото българско Черноморие с двуместен каяк.


Идеята за пътуването идва неочаквано и след едва две седмици подготовка Дони и Венелина стават първите жени, които изминават разстоянието от Дуранкулак до Резово с каяк. Момичетата прекарват 12 дни в гребане. Всяка вечер спят на палатки. Срещат делфини, плаващи барове, рибари, сърфисти, туристи, а изключително високите дневни температури допълнително усложняват мисията им. Палитрата от човешки характери, на които се натъкват, е голяма – от хора, които ги гонят от плажовете, до такива, които се стараят да им помогнат по всякакъв начин. За най-вълнуващите изживявания разказват Дони, която работи по неправителствени проекти и има опит с каяк и ветроходство, и  Венелина, която също работи с НПО, занимава се и с маркетинг, но обича екстремните спортове:


Едно такова гребане има много аспекти. Приятно е откъм физическото натоварване, откъм красивите гледки, срещите с хора и това да си сам в морето. За мен позитивен беше фактът, че ни трябваше доста време да станем екип, въпреки че се познаваме добре. Аз винаги съм гребала сама и сега видях, колко още имаме да градим отношенията си. –
казва Дони, а Венелина допълва:


Мен ме впечатли контрастът по нашето Черноморие. Аз предполагах, че някои места изглеждат зле, че са твърде застроени, пълни с джетове, които могат да създадат вълни и да ни обърнат. Тези места се оказаха още по-неприятни, отколкото очаквах. Оказа се обаче, че много близо до тях има все още диви кътчета, които са невероятно красиви и контрастират на застроените курорти.


За да поддържат форма и да не се обезводнят, младите жени залагат на здравословното хранене. Те не пропускат да опитат и черноморските рибени чорби и да им направят класация. Най-вкусната откриват в Шабла. За трудностите в морето разказват Дони и Венелина:

Морето не е препятствие. Морето е там, където съществуваш. Когато влизаш, без значение дали си с каяк, яхта или надуваем дюшек, трябва да влизаш с уважение и познание за собствените си сили. Тогава морето е приятел. Когато обаче пренебрегнеш знаците или станеш самонадеян, тогава то може да бъде заплаха. При нас имаше моменти, особено около Варна, когато сметнахме, че сме се надценили. Първите дни бяха с много силен насрещен вятър. Гребяхме много, изморявахме се физически, а дистанцията беше почти никаква. Минахме напряко през Варненския залив, където имаше високи, остри вълни. Там се поколебахме, беше горната граница на силите ни. Останахме три дни на къмпинг Градина, защото метеорологичните условия не бяха подходящи и не искахме да рискуваме отново – казва Дони.


Спътник на двете приятелки по време на пътуването е гумената птица талисман Choffy Choff, която се явява и спасител на доброто настроение, в моментите, когато часовете гребане завладяват съзнанието със своята монотонност.


Аз имах едно от най-силните си преживявания с каяк въобще. Случи се на Иракли. Влязох да се изкъпя в морето и един огромен делфин скочи на около пет метра от мен. Останах наистина без дъх,
разказва Дони, а Венелина допълва – Интересното е, че едва за два или три дни успяваш да забравиш градското ежедневие. Бързо минаваш на друг режим, особено, когато си в морето. Ние се откъснахме за две седмици, което не е ужасно много, но преживяването беше изключително силно. Препоръчвам го на всеки, който може да си го позволи. Не е необходимо човек да прави големи спортни постижения или да има много опит. Аз нямах голям опит, но бях с подходящи хора и благодарение на тях и преценката за физическите ми възможности успях. Въпреки това, през последните дни натрупах страшно много умора. Това трябва да се има предвид.


В бъдеще двете приятелки планират още морски приключения. Съветват всеки ентусиаст да опита плаване с каяк, защото преживяването си заслужава. Екипировката е едно от най-важните неща, а също – да се проверява прогнозата за времето и да се следят курсовете на големите плавателни средства, които могат да преобърнат каяка или да го напълнят с вода.



Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10