Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мястото на патриотизма не е под светлините на прожекторите

д-р Георги Лазаров
Снимка: БНТ

Броят на емигриралите наши сънародници нараства с всяка изминала година. За съжаление сред тях са много от способните българи, които не намират реализация в родината си. Този процес продължава още от времето на тоталитаризма, когато множество будни български професионалисти, несъгласни със системата, правят всичко възможно да заминат в посока „свободния сват”. Сред тях е и д-р Георги Лазаров – един от най-добрите хирурзи на ръката в САЩ и доайен на българската общност в Балтимор. Роден в Пловдив през 1931 г., въпреки множеството пречки и натиск, на които е подложен, успява да основе в града Център по хирургия на ръката. Системата не му позволява да се развива и решава да напусне родината си. Ето какво ни разказа той за пътя си от България до Балтимор:

Пътят ми беше доста дълъг, защото минах през редица перипетии. Завърших медицина в България и специализирах ортопедия – хирургия на ръката. По това време се случи превратът в Либия, на власт дойде Кадафи и всички италиански лекари избягаха от там. България имаше нужда от валута и затова, макар да не бях партиец, ме пуснаха да отида в Бенгази като завеждащ отделението по травматология. Там работих една година, след това вместо да се прибера у дома, с моята съпруга отидохме във Франция, където за да работя по специалността си, трябваше да тръгна от нулата и да положа всички изпити по медицина. Аз бях много добър по френски език, но това щеше да отнеме няколко години. В същия момент в САЩ имаха нужда от млади лекари. Отначало започнах като стажант-лекар. След това ме приеха в престижна болница в Балтимор. Имах късмет, защото тъкмо тогава се оформяше американската група по хирургия на ръката.

Днес, след края на професионалната си кариера, д-р Лазаров се посвещава на фондацията си „Свети Георги“, чрез която реализира инициативи за опазването на българската култура и памет. Една от тях е ежегодният Международен конкурс за нова българска симфонична музика в такт 7/8, чрез който стимулира създаването на произведения с българско звучене.

През последните години фондацията му успя да издигне у нас паметници на жертвите на комунизма: на музиканта Александър Николов Сашо Сладура, убит от комунистите в лагер край Ловеч, на големия художник Цанко Лавренов, на демократа Светослав Лучников, на журналиста Георги Марков, а също и на класния ръководител на Георги Лазаров – Камен Вичев.

Учих във френския колеж в Пловдив и мой класен наставник беше отец Камен Вичев – един извънредно интелигентен учител по философия и етика, за който си спомням с умиление. Отец Камен Вичев и учителят ми по химия бяха осъдени на смърт и екзекутирани от народната власт. Когато настъпиха промените, исках да увековеча по някакъв начин този човек, защото за жертвите на комунизма никой не казваше и дума. Тогава ме свързаха с един много способен скулптор в Пловдив – Данко Наков, с когото издигнахме паметник на отец Вичев, близо до католическата катедрала в града. Оттам нататък дружбата ни се разрасна и почти всяка година правехме по един паметник.

По думите на д-р Лазаров паметникът на Георги Марков се е родил, за да не се допусне един герой срещу комунизма да потъне в забвение.

За патриотичните и благотворителни начинания на Лазаров може да се говори дълго. Това, което можем да обобщим е, че патриотизмът и отговорността към България днес се пазят повече от сънародниците ни в чужбина, отколкото от нас. Богати българи има и в страната ни, но малцина от тях са направили толкова за българската памет и самочувствие, колкото българите зад граница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55