Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Антихипокрисил“ – лекарство против посредствеността и лошото настроение

Снимка: личен архив

Новият проект, събрал авторски композиции на саксофониста Владимир Кърпаров, ще бъде представен на 17 ноември, в Sofia Live Club. Това е българската премиера на „Антихипокрисил“ (Antihypocrisyl). Албумът, издание на швейцарския лейбъл Unit Records, е на музикалния пазар от около седмица. В диска Владимир свири на тенор, сопран и алт саксофон, заедно с пианиста Константин Костов, Скот Уайт – на контрабас и баскитара и Димитрис Кристидес – на барабани. Заглавието идва от едноименната пиеса, която е първа в колекцията. Измислено е така, че да звучи като име на лекарство. А на обложката ще видите и кутията на този “медикамент“, който несъмнено помага срещу посредствеността, скуката и лошото настроение.

Владимир Кърпаров ще представи програмата от албума и на Джаз срещата в Русе (на 18.11). Формацията за двата предстоящи концерта е в изцяло „български формат“ – чуждестранните имена са заменени с контрабасиста Радослав Славчев и пианиста Васил Спасов. За новия си албум известният музикант споделя:

Хората, които познават моята музика, знаят, че се опитвам да сближавам тези два свята – джаза и българския фолклор. Правя го по интуиция и вътрешно убеждение, но това в никакъв случай не е самоцел. „Антихипокрисил“ продължава тази линия. Повечето мелодии в новите композиции са мои. Съчетани са с джаз хармония, има и много полиритмични моменти. Поканих за някои от пиесите известни български музиканти, които ценя много Недялко Недялков (кавал),  Стоян Янкулов Стунджи (ударни), Петър Ралчев (акордеон). Певецът Нено Илиев изпълни прекрасно „Учи ме майко, карай ме“ македонска песен в мой аранжимент. Rhythm-a-ning е върху композиция на Телониъс Монк, бих я определил като „закачка в 13/8”.

От десетилетия Владимир живее в Германия и работи в различни направления. Освен на „Владимир Кърпаров квартет“, с който са осъществени записите в новия албум, той е лидер на саксофонния квартет „Форколор“ и участник в редица други формации. Кои са най-интересните проекти от последните месеци според него:

Един супер проект, който наскоро представихме на концерт, е с трио, заедно с китариста Уве Кропински и виолончелистката Сузане Паул. Много интересна музика. От три години свирим заедно, имаме един издаден диск, сега подготвяме втори. Много ми се иска да запишем албум с изключителния Антони Дончев – джаз пианист, с когото понякога свирим в дуо. С него имаме и трио с Георг Брайншмид австрийски басист. Много свиря с различни балкански групи, базирани в Берлин. Продължавам се уча да свиря тази музика. В началото на годината започнах Balkan Spirit Ensemble нов проект, в който участват музиканти от различни националности. Сред тях е певицата Катя Ташева – напълно неизвестна в България, но с много големи гласови възможности. И с тях подготвяме диск, защото с времето се натрупаха доста мои аранжименти на песни от почти всички балкански страни. Идеята е да покажем тези прекрасни мелодии по един наистина съвременен начин. Бих споделил и друга моя идея, която е на път да се осъществи. Заедно с „Владимир Кърпаров квартет“, Недялко Недялков – кавал и Крис Потър – известния саксофонист ще представим моя музика. Нещо като „Запада среща Изтока“. Предполагам, че участието ми като изпълнител ще е съвсем малко, но ще слушам колегите си с удоволствие и радост, защото отдавна мечтая да представя с концерти и записи този проект. Тези двама солисти са ме вдъхновявали години наред, искам да ги срещна чрез моята музика. Надявам се да го представим и в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15