Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данислав Кехайов: За мен народната музика не е просто професия, това е „агрегатното ми състояние”

Снимка: личен архив

Дори неизкушеният за фолклора слушател би бил очарован от гласа на Данислав Кехайов. Преди време той предизвика истинска сензация в социалните мрежи със спонтанния видеоклип, заснет преди време под ротондата на Капитолия в Юта, САЩ (Utah State Capitol). Неговото изпълнение на родопската песен „Руфинка“ събра стотици хиляди споделяния и коментари. За мнозина този откъс, с времетраене около минута, е откритие за красотата на традиционната ни музика, а за нейните почитатели – повод за гордост.

Данислав Кехайов, чийто 50-годишен юбилей отбелязваме тази година, е посветил талант и познание в служба на българския фолклор. Многопосочно е призванието му в сферата на народната музика – певец с повече от 400 записа в БНР и богата дискография, учител по музика, радиоводещ, организатор фестивали. Неговата популярност го отвежда през 2010г. в Санкт Петербург, където е избран за председател на „Славянски път“– международна организация, създадена в помощ на деца и студенти, които изучават традиционното изкуство на славянските народи. Отскоро Данислав Кехайов присърце се е заел с художественото ръководство на Ансамбъл „Пирин“– Благоевград, с амбицията да възвърне блясъка и световната му слава

Данислав Кехайов е роден в гр. Несебър, наследник е на музикална фамилия. Майка му е от старозагорското село Главан. Както сам признава, първата му работа и до днес, когато отиде там, е да учи песни, приказки, легенди от стари хора. По бащина линия наследява любовта към македонската песен, поради егейските корени на дядо си. Умения, които са особено полезни за настоящата работа в “Пирин“. Щастлива среща с преподавателя в Котленското музикално училище Руско Стефанов го увлича сериозно в обучението по музика. Неговите родители не го насърчават да продължи в тази посока. След завършване на Немската гимназия в Бургас, където е подкрепен като народен певец от учителката си по музика Мария Маркова, тойпродължава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и АМТИИ в същия град. В момента подготвя своята докторантура, свързана с мъжкото фолклорно пеене. Пословично е желанието на именития ни певец да развива и усъвършенства своите дарования и познания. Известен е по света от многобройните си концертни турнета. През 2005 г. Данислав Кехайов е почетен като име от Американския биографичен институт (American Biographical Institute, Северна Каролина) за изключителни заслуги и принос в изкуствата.

Като си направя равносметка, за мен народната музика и фолклор не е просто професия – споделя певецът. – Имам чувството, че това е агрегатното ми състояние. През всичките тези години не спирам да се задълбочавам в необятната материя на фолклора. Колкото повече научавам, толкова повече осъзнавам, че имам още да уча.Много отдавна разбрах, че не ми е достатъчно само да пея. Поради това последователно специализирах музикална педагогика, театрална драматургия, арт мениджмънт. Инициатор съм на много интересен фестивал на етносите, ръководител съм на Общинска школа по изкуствата и ансамбъл „Слънчев бряг“ в Несебър. От две години и половина съм директор и главен художествен ръководител на може би на най-атрактивния фолклорен ансамбъл в България. За мен беше голямо предизвикателство да поема тази тежка машина. В ансамбъла работят 85 човека, всички са известни артисти. Това, което прави ансамбълът, е на много високо професионално ниво. В момента подготвям два нови спектакъла паралелно и дано успеем да ги покажем през следващата година. Организираме концертни турнета в България и чужбина. Бих искал да реализирам повече нови проекти, свързани с певческата ми кариера записи и концертна дейност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30