Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров за изкуството да споделяш, за съвместното дихание и преживяване на сцената

БНР Новини

За да срещнеш житейската си половинка, трябва да бъдеш в точното време на точното място, а с професионалните партньори е въпрос на променлив късмет. Поне така казват. Аглика Генова и Любен Димитров са сред щастливите притежатели на почти недостижимото „две в едно“. Дори при съвсем кратко общуване, човек остава очарован от единството на емоции, идеи и житейски ценности, което съществува между тях. И разбира къде са корените на забележителното майсторство и синхрон при музицирането, с които завладяха световните сцени. Тази година те отбелязват 20 години от създаването на клавирно дуо „Генова – Димитров“. CPO Records издаде по този повод диск, включващ техни изпълнения от различни години. А преди броени дни беше официалното представяне на албума Bartok&Babin – Concertos for Two Pianos, записан с участието на СО на БНР и диригента Йордан Камджалов.

Как се роди дуото Генова Димитров спонтанно и изцяло по Божи план – казва Аглика. Ние наистина вярваме, че Той ни напътства във всяка наша стъпка. Възпитаници сме на прекрасните педагози Джулия и Константин Ганеви, от малки сме техни ученици – от 9 и 11 години. Но те ни подготвяха за самостоятелна кариера, никога не са ни давали идея да съчетаем двамата солисти в едно.

Дуото се роди след завършването на българското ни образование – в стая № 142 на Хановерската музикална академия. Бяхме в класа на легендарния проф. Владимир Крайнев, събрал талантливи пианисти от цял свят. Докато го чакахме, ние на шега се разсвирвахме с един етюд на Шопен. В този момент Крайнев се върна и каза, че е впечатлен от невероятния ни синхрон дори в най-малките детайли. Веднага започна да изрежда произведения за дуо, посъветва ни да се подготвим за един конкурс в Хановер, който беше точно след месец. Направихме го и спечелихме първата награда. Нашият любим учител ни помагаше със съвети докато беше жив  Контактът ни остана много много важен стълб в нашето развитие, имаме прекрасни спомени.

Само в рамките на две години дуото печели първите награди на няколко престижни международни форума в Германия (ARD), САЩ (Dranoff), Япония, Италия. Техните блестящи изпълнения са звучали от най-известните световни сцени, под палката големи диригенти. През 2002 г. участваха в концерт за откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити, където свириха на кристален роял. През 2010 откриха откриха конкурса за пианисти „Падеревски“ в Полша. Ако погледнете сайта им, ще прочетете за изявите им на още десетки забележителни фестивали и концертни зали на всички континенти. От 2009 г. ръководят катедра „Клавирно дуо“ в Хановерската академия.

Като дуо ние се движим на границата на солистичното и камерно музициране – продължава Любен. - Това и преподаваме на студентите. Имаме дуа, които вече са изградени като ансамбъл и искат да се усъвършенстват. Другата посока, в която работим, включва дуа от млади пианисти, подготвящи се за самостоятелна кариера.  Обучението на пианистите от ранна възраст изгражда у тях самочувствие на „слънца”, около които светът се върти. В клавирното дуо се срещат две такива слънца” и понякога в началото се получава пълен крах, виждали сме го при млади колеги. Опитваме се да им внушим, че това не е просто свирене на двама души заедно, то е съвместно дихание, преживяване, желание да споделиш поне в този миг своя емоционален свят с друг човек.

Кои са моментите на сцената, останали в тяхното съзнание – разказва Аглика.

Независимо за какви професии говорим, за обществеността най-важни и видими са големите световни форуми. Затова свиренето на кристалния роял „Зайлер“ на откриването на Олимпийските игри в Солт Лейк Сити, изложението Експо 2000 в Хановер и още много други моменти често биват споменавани. Ние много ги ценим. Но за нас остават незабравими моментите, в които нашият учител Владимир Крайнев можеше да присъства на концертите ни. Или как учихме пиеси на Владигеров от 500 страници негови ръкописи – копия на музейни експонати, които още не бяха издадени. Нашите родители си отидоха рано. Случвало дни след такава тежка загуба да сме на сцената.  Ние вярваме в чудеса, преживяваме ги. В такива моменти сме имали незабравим контакт с публиката, овации, успехи. Никой не знаеше, естествено, какво преживяваме. Това са покъртителни спомени. След всяко такова преживяване сякаш добавяхме нова дълбочина – допълва Любен.

За Аглика най-важното нещо е срещата с Любен в Академията. Всичко започна с едни ноти, с които той ми услужи – спомня си тя. А той споделя: Най-ценното нещо е, че сме заедно, че можем да делим живота си във всеки един момент, независимо дали е личен или музикален. Всеки от нас има сфери, в които се оттегля за кратко, но животът постоянно ни връща един към друг. Явно така е било писано, вярваме в това и се радваме,че го имаме.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15