Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров за изкуството да споделяш, за съвместното дихание и преживяване на сцената

БНР Новини

За да срещнеш житейската си половинка, трябва да бъдеш в точното време на точното място, а с професионалните партньори е въпрос на променлив късмет. Поне така казват. Аглика Генова и Любен Димитров са сред щастливите притежатели на почти недостижимото „две в едно“. Дори при съвсем кратко общуване, човек остава очарован от единството на емоции, идеи и житейски ценности, което съществува между тях. И разбира къде са корените на забележителното майсторство и синхрон при музицирането, с които завладяха световните сцени. Тази година те отбелязват 20 години от създаването на клавирно дуо „Генова – Димитров“. CPO Records издаде по този повод диск, включващ техни изпълнения от различни години. А преди броени дни беше официалното представяне на албума Bartok&Babin – Concertos for Two Pianos, записан с участието на СО на БНР и диригента Йордан Камджалов.

Как се роди дуото Генова Димитров спонтанно и изцяло по Божи план – казва Аглика. Ние наистина вярваме, че Той ни напътства във всяка наша стъпка. Възпитаници сме на прекрасните педагози Джулия и Константин Ганеви, от малки сме техни ученици – от 9 и 11 години. Но те ни подготвяха за самостоятелна кариера, никога не са ни давали идея да съчетаем двамата солисти в едно.

Дуото се роди след завършването на българското ни образование – в стая № 142 на Хановерската музикална академия. Бяхме в класа на легендарния проф. Владимир Крайнев, събрал талантливи пианисти от цял свят. Докато го чакахме, ние на шега се разсвирвахме с един етюд на Шопен. В този момент Крайнев се върна и каза, че е впечатлен от невероятния ни синхрон дори в най-малките детайли. Веднага започна да изрежда произведения за дуо, посъветва ни да се подготвим за един конкурс в Хановер, който беше точно след месец. Направихме го и спечелихме първата награда. Нашият любим учител ни помагаше със съвети докато беше жив  Контактът ни остана много много важен стълб в нашето развитие, имаме прекрасни спомени.

Само в рамките на две години дуото печели първите награди на няколко престижни международни форума в Германия (ARD), САЩ (Dranoff), Япония, Италия. Техните блестящи изпълнения са звучали от най-известните световни сцени, под палката големи диригенти. През 2002 г. участваха в концерт за откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити, където свириха на кристален роял. През 2010 откриха откриха конкурса за пианисти „Падеревски“ в Полша. Ако погледнете сайта им, ще прочетете за изявите им на още десетки забележителни фестивали и концертни зали на всички континенти. От 2009 г. ръководят катедра „Клавирно дуо“ в Хановерската академия.

Като дуо ние се движим на границата на солистичното и камерно музициране – продължава Любен. - Това и преподаваме на студентите. Имаме дуа, които вече са изградени като ансамбъл и искат да се усъвършенстват. Другата посока, в която работим, включва дуа от млади пианисти, подготвящи се за самостоятелна кариера.  Обучението на пианистите от ранна възраст изгражда у тях самочувствие на „слънца”, около които светът се върти. В клавирното дуо се срещат две такива слънца” и понякога в началото се получава пълен крах, виждали сме го при млади колеги. Опитваме се да им внушим, че това не е просто свирене на двама души заедно, то е съвместно дихание, преживяване, желание да споделиш поне в този миг своя емоционален свят с друг човек.

Кои са моментите на сцената, останали в тяхното съзнание – разказва Аглика.

Независимо за какви професии говорим, за обществеността най-важни и видими са големите световни форуми. Затова свиренето на кристалния роял „Зайлер“ на откриването на Олимпийските игри в Солт Лейк Сити, изложението Експо 2000 в Хановер и още много други моменти често биват споменавани. Ние много ги ценим. Но за нас остават незабравими моментите, в които нашият учител Владимир Крайнев можеше да присъства на концертите ни. Или как учихме пиеси на Владигеров от 500 страници негови ръкописи – копия на музейни експонати, които още не бяха издадени. Нашите родители си отидоха рано. Случвало дни след такава тежка загуба да сме на сцената.  Ние вярваме в чудеса, преживяваме ги. В такива моменти сме имали незабравим контакт с публиката, овации, успехи. Никой не знаеше, естествено, какво преживяваме. Това са покъртителни спомени. След всяко такова преживяване сякаш добавяхме нова дълбочина – допълва Любен.

За Аглика най-важното нещо е срещата с Любен в Академията. Всичко започна с едни ноти, с които той ми услужи – спомня си тя. А той споделя: Най-ценното нещо е, че сме заедно, че можем да делим живота си във всеки един момент, независимо дали е личен или музикален. Всеки от нас има сфери, в които се оттегля за кратко, но животът постоянно ни връща един към друг. Явно така е било писано, вярваме в това и се радваме,че го имаме.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15