Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощта на рекламоядите” – когато рекламите се превръщат във филми

БНР Новини
Снимка: www.advfactory.org

Преди повече от 40 години французинът Жан Мари Бурсико като младеж започва да подбира рекламни клипове, които предлага за излъчване по киносалоните. Първоначално никой не му обръща внимание. Най-накрая един от тях се съгласява да ги прожектира след редовните прожекции след полунощ. И именно тогава се ражда „Нощта на рекламоядите” – дългометражен филм, сътворен от някои от най-добрите рекламни клипове на света.

По принцип прожекцията е петчасова, трае цяла нощ и е съпроводена от шоу с много атрактивни изпълнения. Такова събитие ще се проведе и в София – на 25 ноември, но като съкратена версия с продължителност от два часа и половина. Още за акцентите в програмата разказва Адриана Гюзелева, част от организационния екип:

36-ото издание е посветено на планетата Земя. Рекламодателите й отдават почит чрез мощни въздействащи изображения. Филмът започва с впечатляваща хореография, показваща един обикновен продукт за почистване. Има реклами от всички кътчета на света – Мексико, Перу, Франция, Индия, Ангола, Бразилия, Египет, САЩ, Северна Корея и много други. Един от другите много интересни акценти тази година е „Междузвездни войни”. Посетителите винаги гледат с голям интерес и любопитство. Има нещо, което ги държи „залепени” за екрана и в някакво приятно напрежение. Всеки момент са готови да се засмеят, вдъхновят и дори да се разплачат. Изненадва ги как поредица от реклами може да се съчетае във филм и това да им хареса.

На пръв поглед събитието изглежда противоречиво: живеем в свят, в който рекламите са навсякъде около нас, хората масово ги смятат за отегчителни и искат да избягат от тях. Но в същото време те са в основата на събитие, което се гледа със захлас от хиляди по света. Адриана Гюзелева си обяснява този факт така:

Рекламите докосват някои дълбоки, подсъзнателни точки във всички нас. И колкото и скептично да гледаме на тях, те неизбежно успяват да ни развълнуват. Голяма част от рекламите засягат важни теми за човечеството. Психологията на формата е друга. Отиваме да гледаме филм, с друга нагласа сме. Това не са рекламите, които минават всеки ден по телевизионните канали – досадни и незабележими. За толкова години Жан Мари Бурсико е изградил стил, чрез който от всеки клип той създава филм. И всяка година филмът е различен. Налага един вкус, който е много успешен и тези 36 години се гледа в целия свят.

Има ли формула за успех? Кое прави рекламата добра?

Не може да се определи едно нещо. То е съвкупност от детайли, съставки и дори настроения. На първо място стоят идеята, музиката, как точно е представен определен продукт. Важна е емоцията и това дали участва кино- или спортна звезда. Няма конкретен отговор на това какво прави една реклама добра. Понякога непретенциозните идеи могат да направят рекламата гениална. Има много примери за реклами, при които се стига и до крайности, за да бъдат те запомнящи се. Използват се тематики като секс, политика, бит, за да се достигне по-лесно и по-силно до потребителя, дори шокиращи изображения. Понякога обаче семплото и най-лесното за изпълнение е всъщност най-впечатляващо.

„Нощта на рекламоядите” е за всички, които са в областта на рекламата, търсят креативност и вдъхновение, или просто искат да се забавляват по един необичаен начин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27