Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската икономика продължава да расте и без чужди инвестиции

Според последните официални данни, икономическият растеж в страната досега за годината е 3.5%, докато преките чуждестранни инвестиции регистрират невиждан спад от над 21%. Темповете на растеж може да не спират дъха, но все пак поставят страната на второ място в Европа, където средното равнище е 1.8%. Още по-впечатляващи са те на фона на драматично малкото чужди капитали, които са влезли в страната за същия този период – малко над 600 млн. евро. И на всичкото отгоре платежният баланс на България е положителен с над 400 млн. евро и годината ще завърши без бюджетен дефицит. Най-много пари са дошли от малката, но икономическа мощна Нидерландия, следвана от основния икономически и търговски партньор на България - мощната Германия,  и от изпадналата в тежка дългова криза съседна Гърция. За тази последната третото място сред най-големите капиталовложители в България е малко странно, но то говори единствено за бягството на капитали и фирми от Гърция. Говори се, че десетки хиляди гръцки фирми са се прехвърлили в България с цел да избегнат затягането на фискалния режим там и да се възползват от благоприятните данъчни условия тук. И още нещо любопитно – близо 10% от чуждите инвестиции в страната са в недвижими имоти. Тук с огромна преднина на първото място се нареждат състоятелните швейцарци.

На пръв поглед всички тези цифри си противоречат и звучат нелогично. Една малка и с немощен национален капитал икономика като българската не би трябвало според науката да може да се развива успешно без приток на свежи пари от вън. А без приток на пари от вън, платежният баланс би трябвало да е отрицателен и да има бюджетен дефицит. Това е според теорията, то практиката в България доказва, че действието на икономическите закони зависи преди всичко от правилното им приложение от хората и от техните умения да ги използват в полза на нацията. Това е политиката. Към това следва да се добави и благоприятната международна обстановка, в която се развива в момента българската икономика – всичките й основни икономически и търговски партньори от ЕС са в икономически възход и това само стимулира търсенето на стоките и услугите на българските фирми.

Този факт има един съществен аспект по отношение на чуждестранните инвестиции. Първо, когато е налице икономически ръст и добри условия за инвестиране в собствената ти страна, всеки инвеститор ще предпочете да вложи парите си в националната индустрия поради редица психологически, икономически, юридически, културни и чисто човешки причини. Това означава, че свободните капитали ще бъдат по-малко склонни да напускат страната си в търсене на по-изгодни, но и по-рискови и непознати дестинации. Това може би обяснява в известна степен и минималния приток на чужди капитали в страната. Но тук пък трябва да се погледне и от другата страна. Неведнъж е казвано, че България е изключително отворена в икономическо отношение страна, което означава много чувствителна и зависима от състоянието на различните международни пазари. Но това означава също така, че след като е толкова отворена като икономика, значи мнозина са се възползвали от българското икономическо гостоприемство и са се установили в страната. И това е точно така.

Похвален икономически ръст и ниски чужди инвестиции – това е положението в момента. Според експертите обаче предстоят плавни промени още от догодина. Смята се, че българската икономика е достигнала върха на икономическия цикъл и от тук нататък ще следва постепенно охлаждане. Как ще се отрази това върху притока на чужди капитали, които ще станат още по-нужни на страната, е рано да се прогнозира. Още повече, че предстоят и няколко месeца на политическа нестабилност до следващите извънредния парламентарни избори и сформирането на ново Народно събрание и ново правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30