Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София танцува „Хората на България”

БНР Новини
Снимка: клуб „БГ Ритъм"

На 25 ноември клуб „БГ Ритъм” се превърна в място, където българският фолклор, танци и песни обединяват всички поколения в магията на „Хората на България”. Автор на този проект е Людмил Макаронски. Той е художествен ръководител и хореограф на професионална танцова формация и танцов клуб „Гераци”. Животът му е изцяло обгърнат от българския фолклор. Завършва първия  клас на Асен Павлов в Националното училище за танцово изкуство, а след това следва хореография и арт мениджмънт в Пловдивската музикална академия (ПМА). Професионалната му кариера е свързана с ансамбъл „Чинари” и фолклорен ансамбъл „Тракия”. Играе в трупата на Нешка Робева, където участва в създаването на хореографските постановки. Гост хореограф в петъчната вечер беше Антон Андонов, преподавател и ръководител на катедра хореография в ПМА. Той също така е артист, солист балетист и балетмайстор на ансамбъл „Тракия”. Какво представлява самият проект, ни разказва Катя Василева, от организаторите на проекта „Хората на България”.

Той въвлича публиката в музикално-танцовата традиция и автентичния български фолклор от всички етнографски области. В "Хората на България" могат да се включат всички, които искат да се докоснат до магията и колорита на българското хоро и да затанцуват в ритъма на неравноделните тактове. В различни вечери ще представяме многообразието на фолклорно танцовите традиции на България. Акцент в програмата ни на 25 ноември бяха хората "гайда аваси" от пиринската етнографска област, "калгамашката" от странджанската област и "главнишката копаница" от Тракия.

Уроците по фолклор винаги ще бъдат под съпровода на жива музика в изпълнение на оркестър „Гераци”. „Хората на България” ще се провеждат всеки месец, като идеята е различните тематични вечери да запознават, въвличат и съхраняват българската музикално-танцова традиция. Народните танци са вълнуващо изживяване, както за тези, които играят, така и за тези които ги гледат, защото танцът не е само движение, а е нещо повече. Той е разказ на душата. Уникалността на българските народни танци идва от страстта и чувствата, които ги изпълват с емоции. Но всеки ли може да се включи?

Абсолютно всички, които искат да се докоснат до магията на българския фолклор и да се научат да танцуват, могат да участват в „Хората на България”. Това е причината да поканим едни от най-добрите хореографи и професионалисти на България, за да можем да предоставим най-добрите уроци по танци. 

Все повече млади хора се връщат към фолклора. Вълнуващо и похвално е, че българите се обръщаме към корените си. Точно поради тази причина танцова формация „Гераци” разработва съвместен проект заедно със сестрите Валентинови, наречен „Сурва е!”. Те подготвят песни, танци и традиции свързани с защитеното от ЮНЕСКО, нематериално културно наследство на българите – кукерството.

В нашия проект имаме истински наследници на граовския фолклор, като така се опитваме да вмъкнем образа на сурвакаря в професионалната хореография на „Гераци” и в авторската музика на Ива и Ева Валентинови. Целим да покажем старите традиции пречупени през призмата на младия ни екип, изграден от професионални танцьори и музиканти. Опитваме се да представим освен танци и мелодии от стари обичаи, също и позабравени символи на фолклора ни. Основен елемент от програмата е граовската фолклорна област, защото вярваме, че сме силни и интересни в интерпретацията на българските наследствени обичаи, музикални идеи, семейни предания и традиции".

Вечерта на "Хората на България" посрещна много желаещи да опитат народните танци и фолклор. Светослав Иванов ни разказа откъде идва страстта му да танцува и какви са трудностите на българския народен танц?

В момента съм в танцов ансамбъл „Балкан”. Попаднах там с помощта на майка ми, тъй като тя е играла с тях, и реших да опитам. Трудното в народните танци е особеността на българската музика. С неравноделните си тактове изисква много специфични движения, които те натоварват. Сложна работа е народният танц, но за сметка на това е красив. Там, където играя, има много млади хора и това ме радва. На концерти виждам, че танцуват предимно млади. Има и много деца, които се занимават с народните танци, а това е страхотно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15