Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи концерти от цикъла "Мария Принц със звезди на международните сцени и солисти на Софийската филхармония"

Снимка: личен архивПредстои едно от най-интересните музикални събития в предколедния календар на Софийска филхармония – "Мария Принц и Андрю Маринър". Специалният концерт ще се състои на 29 ноември, вторник, в Камерна зала "България". За взискателната аудитория пианистката Мария Принц, която живее и твори във Виена, е подготвила изключително атрактивна програма в партньорство с една от звездите на London Symphony Orchestra – солокларинетиста Андрю Маринър, както и с виолончелистката от Софийската филхармония Кристиана Алипиева.


Мария Принц е родена и израснала в семейството на големия български диригент и композитор Константин Илиев.От 1987 г. насам е преподавател в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Води майсторски класове в Залцбург, Япония, САЩ и у нас. Изнася и много самостоятелни концерти на фестивалите в Залцбург, в Сапоро (Pacific Music Festival), Мартенски музикални дни в Русе и работи с именити диригенти като Рикардо Мути, сър Невил Маринър и Сейджи Озава. Музицира на сцените в Carnegie Hall в Ню Йорк, Queen Elisabeth Hall в Лондон, Musikverein и Konzerthaus във Виена, Bunka Kaikan в Токио. През годините изнася редица камерни концерти със световни величия като членовете на Виенската филхармония Алфред Принц, Петер Шмидл, Волфганг Шулц, Дитер Флури, а също и с флейтиста Патрик Галоа, кларинетистите Андрю Маринър и Филип Кюпер и певците Красимира Стоянова и Матиас Гьорне.







Мария Принц и Филип Кюпер на сцената Снимка: БУЛФОТОАндрю Маринър е солокларинетист на London Symphony Orchestra. Син е на знаменития диригент сър Невил Маринър и израства с камерния оркестър на баща си – Saint Martin in the Field. Той свири и в камерния състав на Лондонския симфоничен оркестър, отделно работи с имена от ранга на Алфред Брендел, Андре Превен, Еманюел Акс, Елен Гримо, Едита Груберова и много други.

Ще има две големи събития от голямо значение и за мен също – разказва Мария Принц. Първото е концертът на 29-и, от този камерно-музикален цикъл, който се състои от четири концерта. Идеята е мои колеги и приятели, изтъкнати музиканти от различни страни на Европа, с водещи позиции в оркестри като Виенска филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, Дрезденската Щатскапеле, да бъдат в София с камерно-музикална програма и да изпълнят произведения от този жанр, заедно с колеги – солисти на Софийска филхармония. Публиката ще има възможност да се срещне с тези големи имена от международните сцени, да чуе солистично прекрасни музиканти и програми, които сме се опитали да съставим така, че да бъдат  с интересни и пъстри произведения.

За втория голям концерт Мария Принц споделя с малко тъга:

Второто значително събитие е концертът в памет на сър Невил Маринър на 1 декември със Софийската филхармония под диригентството на Стивън Барлоу. Този концерт беше заплануван да бъде дирижиран от самия сър Невил, но съдбата беше решила друго. Той почина внезапно на 2 октомври. Концертът ще остане със същата програма, но под диригентството на Стивън Барлоу – британски диригент от най-близкия приятелски и професионален кръг около сър Невил Меринър. На първи декември ще свиря концерта за пиано от Роберт Шуман. Идеята ми е тези камерни концерти да бъдат една интимна форма на общуване с публиката и знам как да направим така, че тя да се почувства близо до нас и част от проекта.

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15