Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бояна Траянова – от традициите на Ню Орлийнс до българската „Махала”

БНР Новини

Представяме албумите „Махала“ и Too Big to Fail

Бояна е родена в София, но съвсем малка попада в САЩ, където отива заедно с родителите си. Там получава образованието си, там намира и пътя към музиката, което за нея означава пътя към Ню Орлийнс. Бояна е барабанистка, живее в „Меката на джаза” и активно работи с различни формации. В България идва обикновено на почивка, но не пропуска възможности за фестивални и клубни концерти. През последните ваканции в родината усърдно изучава българската народна музика, събира впечатления, записи. За нея е изненада, че макар да е израснала в друга звукова среда, фолклорът ни я зарежда и вдъхновява. През 2014 г. тя събра девет пиеси в народен стил, нарече албума „Махала“. „Исках в Ню Орлийнс да звучи българска и балканска музика, каквато досега просто нямаше" – казва тя.







СнимкаВ триото, което записва музиката за „Махала“, са акордеонистът от САЩ Матю Шрайбър и българинът Георги Петров – на китара. „Провокирахме голям интерес сред колеги и публика. Отвъд океана наистина много харесват българската народна музика – споделя Бояна. – Нашият фолклор е много ценен по цял свят и е много модерен, а за младите хора балканските ритми и мелодии са много интересни. Те са влюбени в тази музика. В диска сме използвали традиционни песни – повечето са народни, има една авторска и една традиционна нюорлийнска песен, която побългарихме малко – Saint James Infirmary, която е включена и в другия диск, записан със съвсем различен бенд. Това е песен от традиционния репертоар на нюорлийнските оркестри, но ние я изпълнихме в български фолклорен стил.

Бояна е организационния лидер и на формацията One Love Brass Band, а музикален директор е саксофонистът Кайл Крипс. Бендът е създаден сравнително скоро, но вече има албум, който Бояна предостави за Радио България. „Свирим по фестивали, клубове, частни партита и какви ли не други поводи. В Ню Орлийнс винаги се търси музика, а ние можем да свирим различни стилове“ – казва Бояна и представя групата и новия албум:

Осем души сме в тази група. Освен барабани има два тромпета, два саксофона, тромбон, туба и китара. Китарата включихме, защото не сме стандартен духов оркестър. Това беше и моята идея за създаване на формацията. Има толкова много marching bands /оркестри, които маршируват и свирят/, аз самата работя с няколко такива. Реших да е нещо ново и по-свежо – да свирим реге музика, но с инструменти, характерни за Ню Орлийнс. Ние не маршируваме, а изнасяме концерти на сцена. Разбира се, можем и това да правим, ако се наложи. Знаем целия традиционен репертоар. Ето защо предпочитаме да свирим фюжън, смесваме традиционен нюорлийнски репертоар с музика от Ямайка, Карибските острови… Нашата хитова пиеса Too Big to Fail даде и заглавието на албума. Тя има политически подтекст. През 2008 г., по време на финансовата криза в Щатите, имаше опасност много големи банки да фалират. Правителството им отпусна средства, но никой не помисли за обикновените хора, които потънаха в дългове. Та това е нашият коментар чрез музиката. Имаме и една пиеса „Мангово дърво”, която не е точно реге, а по-скоро в калипсо ритъм. Както и пиесата, включена във фолклорния диск, която споменах.




СнимкаСтраната ни е много красива, природата е прекрасна, пълна е с добри хора. Мисля, че навсякъде по света има трудности, не само в България. Музиката ни е невероятно хубава. Не е добре да се подценяваме, трябва да се гордеем, че сме българи – убедена е Бояна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15