Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бояна Траянова – от традициите на Ню Орлийнс до българската „Махала”

БНР Новини

Представяме албумите „Махала“ и Too Big to Fail

Бояна е родена в София, но съвсем малка попада в САЩ, където отива заедно с родителите си. Там получава образованието си, там намира и пътя към музиката, което за нея означава пътя към Ню Орлийнс. Бояна е барабанистка, живее в „Меката на джаза” и активно работи с различни формации. В България идва обикновено на почивка, но не пропуска възможности за фестивални и клубни концерти. През последните ваканции в родината усърдно изучава българската народна музика, събира впечатления, записи. За нея е изненада, че макар да е израснала в друга звукова среда, фолклорът ни я зарежда и вдъхновява. През 2014 г. тя събра девет пиеси в народен стил, нарече албума „Махала“. „Исках в Ню Орлийнс да звучи българска и балканска музика, каквато досега просто нямаше" – казва тя.







СнимкаВ триото, което записва музиката за „Махала“, са акордеонистът от САЩ Матю Шрайбър и българинът Георги Петров – на китара. „Провокирахме голям интерес сред колеги и публика. Отвъд океана наистина много харесват българската народна музика – споделя Бояна. – Нашият фолклор е много ценен по цял свят и е много модерен, а за младите хора балканските ритми и мелодии са много интересни. Те са влюбени в тази музика. В диска сме използвали традиционни песни – повечето са народни, има една авторска и една традиционна нюорлийнска песен, която побългарихме малко – Saint James Infirmary, която е включена и в другия диск, записан със съвсем различен бенд. Това е песен от традиционния репертоар на нюорлийнските оркестри, но ние я изпълнихме в български фолклорен стил.

Бояна е организационния лидер и на формацията One Love Brass Band, а музикален директор е саксофонистът Кайл Крипс. Бендът е създаден сравнително скоро, но вече има албум, който Бояна предостави за Радио България. „Свирим по фестивали, клубове, частни партита и какви ли не други поводи. В Ню Орлийнс винаги се търси музика, а ние можем да свирим различни стилове“ – казва Бояна и представя групата и новия албум:

Осем души сме в тази група. Освен барабани има два тромпета, два саксофона, тромбон, туба и китара. Китарата включихме, защото не сме стандартен духов оркестър. Това беше и моята идея за създаване на формацията. Има толкова много marching bands /оркестри, които маршируват и свирят/, аз самата работя с няколко такива. Реших да е нещо ново и по-свежо – да свирим реге музика, но с инструменти, характерни за Ню Орлийнс. Ние не маршируваме, а изнасяме концерти на сцена. Разбира се, можем и това да правим, ако се наложи. Знаем целия традиционен репертоар. Ето защо предпочитаме да свирим фюжън, смесваме традиционен нюорлийнски репертоар с музика от Ямайка, Карибските острови… Нашата хитова пиеса Too Big to Fail даде и заглавието на албума. Тя има политически подтекст. През 2008 г., по време на финансовата криза в Щатите, имаше опасност много големи банки да фалират. Правителството им отпусна средства, но никой не помисли за обикновените хора, които потънаха в дългове. Та това е нашият коментар чрез музиката. Имаме и една пиеса „Мангово дърво”, която не е точно реге, а по-скоро в калипсо ритъм. Както и пиесата, включена във фолклорния диск, която споменах.




СнимкаСтраната ни е много красива, природата е прекрасна, пълна е с добри хора. Мисля, че навсякъде по света има трудности, не само в България. Музиката ни е невероятно хубава. Не е добре да се подценяваме, трябва да се гордеем, че сме българи – убедена е Бояна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05