Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дом за шампиони” – благотворителност и иновация в едно

БНР Новини

Общежитие от морски контейнери беше дарено безвъзмездно на 153-то Спортно училище „Неофит Рилски” в София. Организатори на изцяло благотворителната инициатива са предприемачът Звезделин Минчев и арх. Румен Първанов. С техни усилия и средства сградата е построена и обзаведена напълно. Неотдавна младите спортисти се нанесоха и вече живеят там.

Снимка

Проектът представлява двуетажна сграда от 12 морски контейнера с общо осем апартамента – два двустайни, два четиристайни и четири тристайни. Капацитетът на сградата е до 42-ма обитатели. Единият от двустайните апартаменти, намиращ се на приземното ниво, е предназначен за хора с увреждания и е съобразен с изискванията за достъпна среда.

Снимка

Поради иновативната технология работата на терен отнема малко повече от месец – от 1 август до 13 септември. Принципът за изграждане на сградата все още е новост за страната, въпреки че в Холандия подобни проекти са реализирани още през 2006-а година. Сградите от използвани контейнери не само не отстъпват на тези от конвенционалното строителство, но имат и редица преимущества: ниска цена, кратки срокове за изграждане, независимост от атмосферните условия, висока енергийна ефективност.

Снимка

СнимкаБлаготворителното начинание предизвика голям интерес в социалната мрежа Фейсбук, където Звезделин Минчев сподели за проекта:

Преди около седмица бях провокиран много силно от пост във Фейсбук на мой контакт там. Той не беше насочен конкретно към мен, но коментарът гласеше, че всички подобни инициативи, НПО-та и благотворителни фондове не помагат и нищо не вършат, а всъщност само разединяват гражданите. Това силно ме подразни и ме накара да публикувам на личната си страница в социалната мрежа това, което направихме с моя партньор. Бях изключително приятно изненадан от всички поздравления и цялата подкрепа, които получихме. Заля ни положителна енергия, която аз въобще не очаквах. Много хора написаха, че когато имаме друг план, може да се обърнем към тях и че те също желаят да участват по някакъв начин. Това ми дава увереност да продължавам с такива инициативи. Има много желаещи да помагат и може би е нужно някой да ги обедини в подобна идея.

Снимка

Реализираният проект и резултатите от него – от положителните коментари във Фейсбук до детските усмивки, носят вяра на Звезделин Минчев, че промяната към по-добро е възможна:

Това не е първата подобна инициатива на арх. Румен Първанов. Когато го направихме, нашата цел и идея беше да осигурим на децата комфорт – да имат абсолютно всичко, да им е топло, чисто и приятно в едни прекрасни условия. Вложихме доста сърце и усилия. Струваше ни много нерви, тъй като технологията е нова. Мисля, че българското общество е будно и узряло за подобни инициативи. Това много ме радва и ми дава надежда, че нещата в България ще потръгнат. Надявам се, че сме запалили искра за подобни инициативи, най-вече когато те са насочени към децата, защото те са нашето бъдеще.

Снимките са предоставени от Звезделин Минчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27