Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Лесичков представя традиционна мъдрост за оцеляване

БНР Новини
Снимка: личен архив

Когато чуем думата „рицар”, веднага си представяме мъж в рицарски доспехи и с внушителен меч. В детството си някои от нас са имали мигове, когато са искали да бъдат „рицари“, „завоювали” са замъци, борили са се с имагинерни дракони или са черпили вдъхновение от романа „Кръстоносци” на Хенрик Сенкевич. Нашият събеседник е от тях. През 2003 г. Мирослав Лесичков създава единствената школа за средновековна европейска фехтовка в България. Тя стартира като експериментална Група за изследване и изучаване на средновековни войнски изкуства. Средновековното европейско фехтовално изкуство, съхранило се в ръкописни и печатни документи от периода ХIII-XVIв., има два основни клона – италианска и германска традиции. Един от ръкописите с фундаментално значение за изучаването на средновековната европейска фехтовална традиция е така нареченият Добрингер Хаусбух от 1389 г. Това е първият трактат, от който научаваме за Великия майстор Йоханес Лихтенауер и неговото фехтовално изкуство – Kunst des Fechtens, положило основата на германската фехтовална традиция до края на XVI век. От страна на италианската традиция важно значение има илюстрираният ръкопис на Фиоре дей Либери – Flos Duellatorum от 1409 г. За идеята да се развива това традиционно военно изкуство от Средновековието и у нас ни разказва г-н Лесичков.

Снимка

Това е важно културно наследство за европейския континент като цяло. Културното развитие на Европа е изключително динамично. Оформя се едно универсално военно изкуство, което е било на дневен ред в рамките на съответната епоха. Важно е да се съхрани културното наследство, защото, губейки знанието кои сме ние и какви сме били, може би ще изгубим и това, какви трябва да бъдем и какви сме сега. Интересно е човек да се занимава с такава културна традиция. Тя, макар и встрани от широкото понятие за култура, защото става дума за културата на войната и военните традиции от епохата, би могла да бъде основополагаща за твърде много качества. Както на физическо ниво, така и на духовно. Три са основните дисциплини, които изучаваме. Първата започва с едноръчен меч. Чрез него научаваме фехтовалната азбука и граматика, образно казано, след което добавяме различни допълнителни инструменти, като малък щит, наречен бъклър, или юмручен щит към едноръчния меч - това е втората ни дисциплина. Третата е свързана с т.нар. дълъг меч. Приоритетно се ползва с две ръце, но има моменти, когато тактически е удачно да го манипулираме само с едната ръка, затова се среща с понятието ръка и половина или бастард – разказва инструкторът.

СнимкаТренировъчните мечове, използвани в тази школа, са прецизни реплики на средновековните образци. В Унгария и САЩ се изработват най-добрите, под вещото ръководство на шведски ковач. Теглото на мечовете варира между 1000-1300 грама за едноръчен меч и 1400-2300 за двуръчен, но, вкарани в движение, те могат да удрят със страшна сила. Използват се незаточени оръжия, които при неправилна употреба могат да нанесат поражения по тялото. Ето защо екипировката е изключително важна по отношение на защитата – ръкавици, мрежести маски, предпазители за гърлото и предмишниците, а за по-силова работа - и дебела платнена броня. В школата тренират лица, навършили 16 г., в момента има и участник на 61, който по нищо не отстъпва на по-младите си колеги. От няколко години през лятото се организира и лагер-школа. Попитах Мирослав Лесичков какво послание носи средновековната фехтовка:

СнимкаЗа мен това не е просто някаква игра, откъснато от реалността занимание, идващо от древни времена. Според моето разбиране, това е една почти съвършена мъдрост за оцеляване, която ние можем да почерпим от предците си и да използваме в съвременния живот. В тези напрегнати геополитически времена, в които живеем, такива умения са добра основа, ако се наложи да разчитаме на младите мъже, които растат в България – сподели Мирослав.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25