Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За осиновяването – с любов

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 7 и 8 декември в Центъра за култура и дебат „Червената къща” в София премиерно се показва спектакълът „Йон /пиеса за осиновените/”. Той е вторият социален проект, подкрепен от платформата за документално изкуство В/ХОД. Партньор на начинанието е и Студиото за документален театър VOX POPULI. Ето какво разказва за Радио България Стефани Ханджийска – антрополог, хореограф и изпълнител в сферата на съвременния танц. С какво темата за осиновените деца я е привлякла? За нея тя символизира победа над предразсъдъците:




СнимкаТова, което ние забелязахме, е, че веднага хората първосигнално почват да си мислят, че те са облъчени с някакви образи на травма от домовете за медико-социални грижи. Мислят си за тъжни деца, за разплакани очи, за празни железни креватчета – всичките тези клишета. Ние виждаме осиновяването по съвсем различен начин. Занимаваме се много с това какво е едно семейство, в което има осиновяване. Срещнахме такива родители, чухме техните истории, защото, повярвайте ми, осиновяването не приключва с вземането на едно дете от място, в което досега са се полагали грижи за него. И категорично не приключва с делото, в което ти ставаш юридически родител на това дете. Всъщност, за да успее наистина едно семейство в тази посока, се изисква адаптация между родителите и тяхното дете.

Както посочва Стефани, осиновяването е било тайна преди демократичните промени след 1989 година. Но осиновените нерядко са узнавали истината, и то по травматичен начин – чрез някой „доброжелател”, съсед, познат...

СнимкаДнешните родители имат за мен една невероятно смислена култура. Те от първия момент, в който вземат своето дете от дома, никога не започват да го лъжат. Защото има едно уважение към децата, и дори да са малки, ние винаги можем да им представим спокойно и ясно истината за техния произход и това не би разрушило едно семейство. Напротив, семейство, което се опира на истината, е здраво и всичко е прозрачно. И така, работейки на терен, се срещнахме с две крайности: това да отраснеш във фамилия, без да знаеш, че биологически не си част от нея, и другото – всичко да е ясно от първия ден.

Какво се крие зад метода „вербатим” /от лат.-дословно/, защо е необходимо да се представят дословно думите на интервюираните хора във връзка с осиновяването?

Ние вярваме в метода „вербатим” като пряк начин публиката ни да чуе едни гласове, които иначе най-вероятно не би чула. Той представлява интервюта, които са записани в аудио формат, от които ние избираме изкристализиралите моменти. В тях тезата на респондента се вижда най-ясно. И се ангажираме с това да не ги вадим от техния контекст.

СнимкаПо време на представление артистите ги слушат със слушалки, на мp3, и говорят дословно и непосредствено. Ние наистина подтикваме актьорите да са максимално близо до този човек, чийто монолог в момента говорят, до неговата истина, в която той или тя вярва.

Има ли чудо в осиновяването според Вас?

Тези семейства са скрити герои, според мен, в нашето общество, но са сред нас. Те живеят много естествено и хубаво според мен. Това е, което аз срещнах. Разбира се, не мога да твърдя, че всичко е така, но това е, което ние видяхме. И да – за мене това преодоляване, което извървяват, особено родителите, преодоляване на себе си и на егото си, за да се случи това прекрасно семейство, за мен това е чудо. И съм много щастлива, когато виждам такива неща.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27