Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България си подари за Коледа нова атомна централа за 600 млн. евро

Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания /НЕК/ плати на руската "Атомстройекспорт" 600 млн. евро за произведените по нейна поръчка два реактора за непостроената  и забранена от парламента нова атомна централа "Белене". Те ще бъдат в скоро време доставени в България и тя ще ги замрази и консервира на строителната площадка на въображаемата централа. Въпросът сега е какво ще прави с тези скъпи машини България по-нататък? Засега отговор няма, което означава, че в момента няма и нужда от тях. От доста време властите в страната размишляват, а и правят опити да намерят някакво практическо приложение на току-що закупените атомни реактори. Засега едно-единствено нещо е ясно – публични пари за строителството на новата електроцентрала няма.

Обсъжданите варианти да се върне поне част от платените милиони евро за ненужните реактори са в основни линии два. Първият е да се намери някой купувач, който да ги вземе на незнайно каква цена. Тук е ясно, че който и да се съгласи да си купи произведеното за друг клиент атомно оборудване, няма да плати толкова, колкото плати България на Русия. Т. е. България ще си върне нещо, но пак ще бъде на загуба. Перспективите пред този вариант не са особено оптимистични, като е достатъчно да се каже, че такъв неуспешен опит вече беше направен с Иран от самия премиер Бойко Борисов и нищо не се получи.

Другият вариант е да се намери някоя компания, която да се съгласи за своя сметка и със свои средства да дострои атомната централа в Белене и да я оперира самостоятелно и без помощ от държавата на чисто пазарен принцип. Говори се, че такива предварителни разговори са водени с 3-4 големи фирми от Америка, Франция и Китай. Черно на бяло обаче нищо няма. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова нещо по-конкретно може да се случи едва след 6-8 месеца. Друг е въпросът, че май никъде в Европа няма чисто частна атомна централа, но пък защо България да не бъде първата в това отношение!?

Междувременно е сигурно, че кахърите на НЕК няма скоро да се разсеят, тъй като освен решение на проблема Белене, от нея се очаква и да почне да трупа финансови средства, за да върне държавния заем, с който плати на руснаците. Тя вече е достатъчно задлъжняла и новият дълг й дойде в повече, обричайки я на драматично технологично изоставане в инвестициите за подновяване и поддръжка на съществуващите вече държавни централи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00